Lagom till Joe Bidens installation då han svor in presidenteden i USA och avslutade en fyra år lång djupdykning i offentliga falsarier publicerar CNN en lista över föregångaren Trumps tydligaste lögner.

Det är ingen lista över de grövsta lögnerna, då skulle den uppenbara osanningen att Trump vann valet ha toppat listan.

Nej, listan är i stället en sanslös uppräkning av osanningar som är så uppenbara att det hela blir obegripligt.

Allt inleddes redan vid Trumps installation för fyra år sedan, en dag när det regnade.

Som sagt, det regnade.

Vilket alla kunde se på tv och som alla som var där och fällde upp sina paraplyer var fysiskt medvetna om.

Men enligt Trump var det vackert väder.

USA fick alltså en lektion i vad som hädanefter kunde kallas sanning redan efter en dag med Trump.

Under de fyra år som gått har Trump också hunnit berätta detaljer från ett telefonsamtal där ledaren för USA:s scoutrörelse enligt Trump skulle ha hyllat och öst beröm över Trumps politik.

I ett samtal som bevisligen aldrig fördes.

En journalistisk koll av telefonlistor, koll av tider, förutom givetvis ett rakt förnekande av scoutledaren själv ger sanningen:  Telefonsamtalet hade aldrig någonsin inträffat. 

Trump upprepade dessutom ofta sina lögner, trots att de alltså avslöjats som just lögner. 

En favorit för Trump var att han påstod sig ha drivit igenom Veterans Choice Program, ett slags vårdgaranti för USA:s krigsveteraner.

I verkligheten var det president Obama som genomförde Veterans Choice Program i två steg under sin andra mandatperiod, vilket naturligtvis var extremt lätt att kolla för vilken journalist som helst.

Men trots att det alltså är fullständigt uppenbart att Obama tagit besluten och att programmet redan hade införts när Trump kom till makten fortsatte Trump att hävda att programmet infördes av honom själv och ingen annan.

Denna uppenbara lögn, räknade CNN fram, har Trump upprepat inte mindre än 160 gånger under sin mandatperiod.

Någonstans här borde det vara uppenbart att journalister och alla som värnar en sund debatt måste reagera.

Nu är det dock politik det handlar om. Som vi sett i den alltmer inflammerade debatten om vad som är ”yttrandefrihet” och hur media ska reagera på skrönor från radikal höger har just politiska lögner fått ett annat mottagande.

Men när media tycker det är säkrast att alla får säga sitt och vägrar skilja på regn och solsken för att inte stöta sig med ”yttrandefriheten” kan vi lägga ned journalistiken.