Valet I Uganda blev våldsamt. Här kampanjar presidentkandidaten Patrick Oboi Amuriat för partiet Forum for Democratic Change i Kampala i december 2020.

”Vi fick hela tiden vara uppmärksamma och det märks tydligt att polisen håller ögonen på oss. I lördags var vi en grupp av åtta journalister som skulle till Bobi Wines hus för intervjuer men beväpnad polis var väldigt hotfull så vi tvingades backa.”

Så skriver Sumy Sadurni till Arbetet Global om journalisters arbetssituation under valrörelsen i Uganda.

Hon är frilansande bildjournalist för den franska nyhetsbyrån AFP och har följt kandidaten Bobi Wine under flera år samt besökt flera vallokaler under den våldsamma valrörelsen. 

Bildjournalisten Sumy Sadurni fotograferar presidentkandidaten Patrick Oboi Amuriat for partiet Forum for Democratic Change i Kampala i december 2020.

Sammandrabbningar och politiska protester började i november 2020 vilket ledde till att flera internationella medier börja rapportera om Uganda igen.

Valet hölls den 14:e januari 2021. Striden stod mellan den 38-årige musikern och aktivisten Robert Kyagulanyi – känd under artistnamnet Bobi Wine – och Yoweri Museveni som blev vald till president när Bobi Wine endast var tre år gammal.

Dagen innan valet stryptes internet till en minimal kapacitet. Sociala medier som Facebook, Whatsapp och Instagram stängdes av helt. Syftet var att begränsa möjligheten att kommunicera och eventuellt starta protester.

Uganda

Huvudstad: Kampala.

Statsskick: Republik, enhetsstat.

Antal invånare (2019): 44 269 594.

BNP per person (2018): 643 US dollar (5 410 kronor).

Uganda har sedan 2013 rasat 21 placeringar på Reportrar utan gränsernas pressfrihetsindex och ligger nu på plats 125 av 180 länder. 

Bara några veckor innan valet deporterades flera internationella journalister och enligt Africas Center for Media Excellence blev minst 15 journalister attackerade, skadade och/eller arresterade när de bevakade valkampanjer. 

”Jag är trött. Det är inte över än och jag känner mig fortfarande otrygg med tanke på att polisen fortfarande kan välja att stoppa och till och med utvisa mig. Så jag är försiktig och begränsar vad jag bevakar”, skriver Sumy Sadurni på måndag den 18 januari efter att internet aktiverades igen och gjorde det möjligt att kommunicera med kollegor och uppdragsgivare.

Sumy Sadurni.

Ugandas medieråd krävde i december 2020 att samtliga journalister som planerade att bevaka valet skulle ansöka om nya pressackrediteringar, utan vilka inte ens offentliga valkampanjer skulle få dokumenteras.

Polisen varnade journalisterna att de som inte hade den nya ackrediteringen skulle stoppas från att utföra sitt jobb.

Presidentkandidaten Bobi Wine har sedan han tillkännagav sin kandidatur blivit arresterad tre gånger.

Det har minst 600 av hans anhängare likaså. Hans livvakt och ytterligare minst 54 personer har dödades av polisens skott under protester, vilket Halima Athumani rapporterade i Washington Post innan valet. 

Hon av en av många journalister som tvingades förnya sin mediaackreditering på grund av att hon bevakade hans valkampanj. 

Halima Athumani är frilansande skribent och reporter som har skrivit om valet för bland annat Washington Post och Voice of America, VOA.

Halima Athumani är frilansande skribent och reporter som har skrivit om valet för bland annat Washington Post och Voice of America, VOA. 

”President Museveni vinner med 58,64 procent till Bobis 34,83 procent av de totala rösterna. Bobi säger att han är i husarrest eftersom statens säkerhetsstyrkor omringar hans hus och nekar tillgång till allmänheten inklusive journalister”, skrev Halima Athumani på sociala medier när valkommissionen i lördags tillkännagav resultatet. 

Efter det följde 40 timmars bortkoppling innan fick hon tillgång till internet igen. 

Men den officiella bilden är en annan. 

”Jag tror att det här kommer visa sig vara det val där det fuskat minst sedan 1962”, sade president Museveni när första resultatet presenterades i helgen. 

Samtidigt avfärdar Bobi Wine valresultatet och uppger att hans parti har bevis för valfusk. 

Flera valobservatörer från EU och USA har nekats ackreditering från valmyndigheten samt att närvara vid valet. Samtidigt, fyra dagar efter valet, avslöjar dagstidningen Daily Monitor att tusentals röster från flera vallokaler saknas i resultatet som presenterades i helgen.

Abubaker Lubowa är anställd som bildjournalist på dagstidningen Daily Monitor i Kampala.

Han har jobbat för tidningen sedan 2012 och fick en fast anställning för fyra år sedan.

Abubaker har sett kollegor bli skadade och utsatts för hot och våld av polis och militär efter många år av politisk bevakning. Men det här valet blev, enligt honom, annorlunda eftersom polisen sköt skarpt. 

Abubaker Lubowa är anställd som bildjournalist på dagstidningen Daily Monitor i Kampala. Han har jobbat för tidningen sedan 2012 och fick en fast anställning för fyra år sedan.

Facket i Uganda

Uganda blev självständigt från Storbritannien 1962 och har sedan dess varit en diktatur. I dag är cirka 70 procent av landets arbetande befolkning bönder. 

Afrika är kontinenten med världens yngsta befolkning. Med en medianålder på 15,7 år ligger Uganda på andra plats efter Niger och 80 procent av befolkningen har aldrig levt under en annan president än Museveni. 

Fackliga organisationer är hårt reglerade i Uganda där NOTU – National Organization of Trade Unions – är den största centralorganisationen, vilken även är ansluten till världsfacket Ituc.

Ett flertal fackliga organisationer för journalister i Uganda har kritiserats för bristande ledarskap och insyn men lokala föreningar har vuxit sig starka genom åren. Utöver dessa finns organisationer som African Center for Media Excellence (ACME), Human Rights Network For Journalists – Uganda samt Foreign Correspondents’ Association of Uganda.