Ta fram munskyddet

Om du behöver snyta dig – gör det innan du börjar hantera munskyddet. Använd lypsyl eller näsolja om du vet med dig att du lätt blir torr. Tvätta sedan händerna eller rengör dem med handsprit. Ta fram ditt munskydd ur förpackningen den låg i eller ur en ny plastpåse. 

Bild: Mårten Svemark

Kontrollera munskyddet

Håll upp munskyddet framför dig genom att endast hålla i banden som är till för att fästas bakom öronen. Titta så att det är helt, du upptäcker också om något av banden är trasigt. I så fall får du ta ett nytt. 

Bild: Mårten Svemark

Sätt på munskyddet

Sätt munskyddets band bakom öronen. Om du har långt hår kan det vara lättare att ha det uppsatt. Rör inte övriga delar av munskyddet. 

Bild: Mårten Svemark

Tryck fast munskyddet vid näsan

Tryck till munskyddets metallremsa som sitter över näsan. Se till att skyddet omfamnar hakan och att det sitter över näsan men under ögonen. Om du har glasögon kan det hjälpa att tejpa vid översta gränsen så att det inte bildas kondens bakom glasögonen.

Bild: Mårten Svemark

Så ska du göra när du tar av munskyddet

När du ska ta av munskyddet ska du först tvätta händerna eller sprita dem. Ta av banden bakom öronen men rör inte skyddet eller ansiktet.

Bild: Mårten Svemark

Släng munskyddet – direkt!

Släng munskyddet direkt. Antingen i en påse som du försluter eller i en sopkorg. Lägg det inte i fickan för då kan eventuellt virus hamna där. Avsluta med att tvätta händerna eller sprita dem. 

Bild: Mårten Svemark

Tipsen baseras på:

• Folkhälsomyndighetens rekommendationer om munskydd till allmänheten. Dem hittar du här.

• Vissa extratips kommer från undersköterskan Ellen Sukel, bland annat de som handlar om lypsyl och näsolja.