Tenia Amin var sjuk i covid-19 i våras, men nu är han tillbaka på jobbet som trafiklärare. – Jag gjorde en film som visar hur jag jobbar för att motverka smittspridning. Då började eleverna droppa in.

”Jag sätter på handskar, spritar mig, tar på min mask och mitt visir. Elever får avboka sent om de blir sjuka. De ska inte titta på mig när jag pratar, bara lyssna.

Det säger jag annars också, för att de ska ha kontroll på vägen. Men det är ännu viktigare nu. Mer än så kan vi inte göra. 

Jag ser bra genom visiret, det har en bra yta. Men jag får lite problem, för jag kan inte riktigt andas. Jag har läst att två barn fått sådana problem med andningen när de haft mask att de dött. Inte i Sverige, dock. Jag öppnar fönstret ibland för att få lite luft.

När jag fick höra om det första svenska fallet av covid-19 var jag i Kurdistan. Min pappa hade precis gått bort. När jag kom tillbaka tog jag det på allvar direkt.

Jag var väldigt rädd. Vem skulle ta hand om mina barn om det hände något med mig? 

Ett antal elever droppade av. Den 23 mars stängde jag körskolan. Sedan hade jag stängt till mitten av maj. I april var det tufft. Jag fick permitteringsstöd och slapp betala amorteringarna på bilarna.

Men jag var tvungen att betala hyran, räntorna, försäkringarna och skatten.

På Trafikverket har vänte­tiderna för att boka kunskaps­prov eller körprov inför körkortstagning förlängts med i genomsnitt två månader under pandemin. Efter godkänt kunskapsprov har man sex månader på sig att klara körprovet, två månader längre än normalt, på grund av läget med covid-19.

Bilen är ett trångt utrymme och en utsatt plats för coronasmitta. Trafikverket har genomfört en rad försiktighetsåtgärder och uppmanar Sveriges trafikutbildares riksförbund och Trafikskolornas riksförbund att följa Folkhälsomyndighetens restriktioner.

En dag i april var jag på väg att äta lunch med min fru när jag plötsligt tappade kontrollen över mig själv. Hjälp mig om jag ramlar, sade jag. Sedan hade jag ingen balans i fyra dagar.

Jag fick feber, ont i halsen. Och senare kraftig värk i ena sidan av ansiktet. Ett tag fick jag ont i ögat, som om någon tryckte med ett finger. Jag har astma också, men fick inga problem med andningen, jag har mina mediciner.

Fortfarande har jag kvar mer hosta än vanligt. Jag har testat mig och har antikroppar, men hur säkert är det? Och hur länge?

I mitten av maj öppnade jag igen. Jag gjorde en film som visar hur jag jobbar för att motverka smittspridning. Då började eleverna droppa in.

Och snart kom det ännu fler. Många fick mer tid att köra med sina barn. Andra ville ta körkort och köpa bil för att undvika tunnelbanan. 

Det är kaos på vägarna nu. Ibland måste vi välja andra vägar än vi brukar, vilket inte är bra när eleverna ska träna på vissa saker. Som påfarter till motorvägar.

Framtiden? Den känns inte så ljus, men man måste behålla hoppet. Nu känner jag mig lite lugnare. Vad kan vi göra? Vi tar det som det kommer, jag kan inte fundera mer.” 

Tenia Amin

Ålder: 53 år.

Utbildning: Trafik­lärarutbildning på yrkeshögskola och kursen Utbildningsledare vid trafikskola på universitetet.

Blev körskollärare för att: Såg trafik­kaoset i Arbil (kurdiska Irak) och ville arbeta med att utbilda bilförare där.

Bäst med jobbet:Jag lär mig mycket om hur andra tänker och tycker – psykologi. Jag pratar persiska, arabiska, kurdiska, svenska och engelska, det är användbart här. 

Sämst med jobbet: Att sitta still i bilen.