Sammantaget tas 30 till 40 bussar ur trafik under måndagen, rapporterar Expressen via TT.

Kommunal har tidigare haft åsikter om plexiglasen som sätts in som skydd för busschaufförerna i förarhytten.

Nu gör fackförbundet bedömningen att sikten blir så dålig att bussarna inte kan köras säkert och lägger därför ett skyddsstopp.

– Jag har fått ett tiotal tillbud på morgonen, det var till och med nära att någon körde på en gångtrafikant, säger huvudskyddsombudet Esmail Darrehshourian till Expressen.

Enligt bussbolaget Keolis monterades skydden in i bussarna i helgen.

– Vi började i lördags och vi hade tänkt att Kommunal skulle få chansen över helgen att göra en bedömning att göra ett skyddsstopp eller inte, men då valde de att göra det på måndag morgon, säger Karin Nilsson Malmén, kommunikatör på Keolis, till Expressen.

Under måndagseftermiddagen beslutade dock Arbetsmiljöverket att häva stoppet eftersom det inte uppfyller ”lagkraven på omedelbar risk för arbetstagarnas liv och hälsa.”.

”Vi kommer dock att öppna ett nytt ärende, där vi ställer krav på att arbetsgivaren, i samverkan med skyddsombuden, genomför en ny riskbedömning av de nya arbetsmiljöproblem som har uppkommit för att titta på riskerna och åtgärda dem”, säger Nadja Lukin, sektionschef på myndigheten i ett mejl till TT.