Beslutet om att begära utträde fattades på Lärarförbundets styrelsemöte tidigare i veckan.

Enligt TCO:s stadgar kan dock ett frivilligt utträde först bli verklighet till nästa årsskifte, det skriver tidningen Arbetsvärlden

– Organisationsprocessen syftar till ett nytt starkare och bättre förbund för Sveriges alla lärare. Detta är en del i att öka den möjligheten. Det finns inget missnöje med TCO i dag. Vi är i dag Sveriges största akademikerförbund, säger förbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand till tidningen.

Lärarförbundets extrakongress, som sker i september 2021, ska också säga sitt i frågan.

Ett permanent utträde kan få ekonomiska konsekvenser för TCO. Lärarförbundet är näst störst inom organisationen, efter Unionen.

Enligt Arbetsvärlden står Lärarförbundet för cirka 15 procent av medlemsintäkterna hos TCO.

– Om förutsättningarna för verksamheten förändras så kan det betyda att verksamheten behöver förändras. Jag är dock trygg i att TCO fortsatt kommer vara en aktuell och stark påverkansorganisation både nationellt och internationellt, säger TCO:s ordförande Therese Svanström till Arbetsvärlden.