Louise Stjern tillsammans med hunden Lady Pudding som flyttade in i juni efter att hemmet blivit en arbetsplats under coronapandemin.

Ett nödförråd bestående av gamla äggkartonger och pappersrullar med godis hjälper 26-åriga Louise Stjern att hålla fokus i viktiga möten vid datorn.

Hon kastar dem till dalmatinern Lady Pudding, som blir upptagen med att komma åt godsakerna.

– Jag vet att du vill leka och ibland har jag tid och ibland har jag inte tid, säger hon kärleksfullt när hunden lägger nosen i blöt vid tangentbordet.

När Lady, som hon oftast kallas, flyttade in i juni vägde hon sju kilo. Valpen rymdes i mattes knä framför datorskärmen som, i och med pandemin, flyttats hem från Alfa Laval.

Nästan fyra månader senare har vikten nära nog fyrfaldigats. Om Lady kränger sig upp i knäet skymmer hennes prickiga päls sikten för Louise Stjerns ingenjörsjobb med att 3D-modellera separatorer till industrin.

Tidiga morgnar smyger matte upp och jobbar ostört. Lady gillar sovmorgon. Framåt elva blir det långpromenad i naturen.

Louise Stjern är långt ifrån den enda som blivit med hund just i år. 

Hemarbete och permitteringar samt mer tid hemma generellt verkar ha gett människors djurlängtan en skjuts.

Kennlar har vittnat om köer av valp-spekulanter, myndigheter har varnat för oseriösa uppfödare och många har frågat sig vad som händer med hundarna när vardagen blir som vanligt igen.

I samma veva som Lady Pudding flyttade in korttidspermitterades Louise Stjern. Så det har inte varit svårt för dalmatinern att dra ut matte på promenader.

– Så länge man har en plan för tiden efteråt är det väl jättebra, säger Louise Stjern om det ökade hundintresset i pandemins spår.

– Men välj en ras som passar dig och välj inte hund om du inte vill gå ut varje dag.

För hennes del är det inte någon impuls till följd av pandemin som lett till att hundbäddar och bitleksaker nu ligger runtom i den lilla enrummaren. 

Louise Stjern har haft dalmatinerlängtan sedan familjens hund av samma ras gick bort för sexton år sedan. Planen på att längtan skulle stillas just i år fanns innan covid-19 ritade om vardagen.

Hos Agria Djurförsäkringar ökade antalet försäkrade hundar med 17 procent under årets första åtta månader. Antalet hundar registrerade hos svenska kennelklubbar ökade samtidigt med 5 procent. Men Svenska Kennelklubbens presstalesperson Hans Rosengren säger att efterfrågan är större och att uppfödarna är nedringda.

I mars flyttade hon hem kontoret till lägenheten. Påskresan till Amsterdam blåstes av. Programmeringsträffarna hon och en kompis ordnat för att väcka unga tjejers intresse fick ställas in.

– Det är det som gjort mig mest ledsen, för en tioåring är ett halvår väldigt lång tid, säger Louise Stjern om avbrottet.

Men parallellt med den kollektiva inbromsningen verkar någon ha stampat på gasen i Louise Stjerns liv.

Precis innan kroglivet dog ut hade hon en dejt på stan. Ett halvår senare ryms två hemarbetsplatser framför fönstret i lägenheten strax söder om Stockholm.

En skärm full med siffror, bredvid hennes med 3D-modeller, tillhör dejten från i våras. Och så kom beskedet om att en dalmatinervalp fanns att hämta hem till sommaren. 

Lady Puddings ankomst i början av juni sammanföll med att hennes matte permitterades på 40 procent, alltså gick ner i arbetstid till följd av pandemin. 

Just Alfa Laval kände tidigt av virusets effekter på näringslivet, då tre fabriker i Kina fick stängas ner under en period i januari och februari. 

Längtan efter en dalmatiner har Louise Stjern haft väldigt länge. Om man har en plan för hur man ska ta hand om hunden när det blir vanlig vardag ser hon inga problem med att skaffa en ”coronahund”.

– Vi lever med många risker här i världen. Det här är bara en av dem. Jag tror inte att vi ska göra frågan allt för stor, svarade då företagets vd Tom Erixon när TT frågade hur orolig han var.

Sedan vet vi alla hur smittan tog fart på ett sätt få kunnat ana. Sju veckor senare lanserade Alfa Laval ett program för kostnadseffektiviseringar till följd av pandemin och man började förbereda permitteringar i Sverige. 

Även om Lady Puddings ankomst inte var orsakad av pandemin var tajmningen bra för Louise Stjern.

Dels för att hon var hemma och jobbade mindre under den krävande första tiden då sömnen bryts om nätterna och valpen alls inte kan lämnas ensam. Dels för att hunden hållit henne sysselsatt.

– Annars hade jag nog fått tråkigt, säger hon, men konstaterar att det under valptiden ändå inte varit något alternativ att gå på bio eller krogen.

Även efter pandemin kommer hundägandet att begränsa 26-åringens rörelsefrihet, men hon är trygg med prioriteringen.

– Jag vill hellre ha en konstant mysig hund än en resa ibland. 


Fler nyblivna hundägare under coronakrisen

Passar perfekt

Jenny Dahlqvist
Jenny Dahlqvist och Robin Holmgren med cavapoon Elsa.

– Det roligaste som finns är när man kommer från jobbet och hon möter mig, det är bästa känslan på hela dagen, säger Robin Holmgren.

Han och Jenny Dahlqvist fick hem Elsa i slutet av sommaren. Robin Holmgren jobbar mycket hemma och Jenny Dahlqvists studier är på distans i och med pandemin.

– Så det passar perfekt, säger hon om att bli hund­ägare just nu, även om de letat hund sedan före pandemin.

Märks att många vill köpa hund

Samir Haidary
Samir Haidary med chihuahuan Ajax.

– Det har varit jobbigt att hitta en hund och det märks på priserna att många vill köpa. Först ville vi ha en annan ras, men de flesta var tingade.

Samir Haidarys familj köpte Ajax före sommaren. Det var inte på grund av pandemin, men han konstaterar att hundar ofta har bra effekt när människor känner sig låga.

Vi älskar den allihop

Latinka Simic
Latinka Simic med whippeten Gino.

– Detta är nog en typisk pandemihund. Min son köpte honom när han började jobba hemifrån. De har bott hos oss sedan han fick hunden för han bor på nionde våningen i stan.

Latinka Simic jobbar själv hemifrån i nuläget och de hjälps åt med hunden, som är den första familjen haft.

– Vi älskar den allihop.

Annat som ökat under pandemin

Friluftsliv 

Besöken i naturområden har ökat runt om i landet, bland annat var antalet gäster i Paradisets naturreservat i Huddinge utanför Stockholm 10 300 i mars och april, samma period året innan var motsvarande antal 1 400. På Friluftsfrämjandet säger Kajsa Ljungberg, press­ansvarig, att man märkt av ett kraftigt ökat intresse för sin verksamhet.

Bokförsäljning

Antalet sålda böcker ökade med 20 procent under årets första åtta månader jämfört med förra året. Framför allt digitala ljudböcker har ökat. Det visar statistik från Svenska Bokhandlareföreningen och Svenska Förläggareföreningen. I augusti var den mest sålda skönlitterära boken Jan Guillous Slutet på historien, men på femte plats kom Sigge Eklunds bok som kanske passar alla nyblivna djurägare: Livets små njutningar: Somna med hund och 46 andra upplevelser som gör livet värt att leva.

Byggvaru- och trädgårdshandel

Försäljningen i byggmaterialhandeln ökade med 10 procent under årets första nio månader, enligt branschorganisationen Byggmaterialhandlarna. Deras vd Monica Björk sade när siffrorna presenterades att trä- och inredningsprodukter har gått starkt då många privata projekt har genomförts.