Jennie Zetterström, pressekreterare hos arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S), meddelar att departementet inte har något besked att ge om vad som händer med las-frågan och den överenskommelse som slutits mellan tjänstemännens PTK och arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv.

Arbetsmarknadsdepartementet har tidigare uppgett för TT att det inte blir någon ny statlig utredning om hur överenskommelsen ska omsättas till lag.

I stället blir det en intern utredare på departementet som ska göra det jobbet.

Men i nuläget har inte den färdiga överenskommelsen mellan PTK och Svenskt Näringsliv nått departementet. 

– Vi inväntar att parterna formellt ska inkomma med sin överenskommelse. Men jag hoppas att det kommer ske snart. 

Men varför har inte det skett tidigare? 
– Det får du fråga dem om. Men de har önskat att få mer tid för att de behöver överväga, nu när det bara var två av tre som skrev under, om man behöver se över överenskommelsen. Det har vi all respekt för. 

Enligt henne är det inte så konstigt att det dröjer lite med tanke på avtalsrörelsen som slukar mycket av parternas tid. 

Presstjänsten på Svenskt Näringsliv meddelar också att det inte finns mer att säga i nuläget, förutom att PTK och Svenskt Näringsliv ska skicka in sin överenskommelse.

Anledningen är att det arbetet sker mitt under avtalsrörelsen.

Men också att PTK och Svenskt Näringsliv behöver fundera över vägen framåt nu när bara två parter av tre står bakom. 

Till tidningen Arbetsvärlden har PTK:s förhandlare Martin Wästfelt sagt att det handlar om att analysera vad det innebär att LO inte är med. 

– Både PTK och Svenskt Näringsliv tycker att det vore bra om LO-förbund vill ansluta sig och vi vill se till så att dörren hålls öppen så att det kan ske, säger Martin Wästfelt, ordförande i PTK:s förhandlingschefsgrupp, till Arbetsvärlden.

Statsminister Stefan Löfven (S) och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark var efter beskedet om att gå vidare med PTK:s och Svenskt Näringslivs uppgörelse tydliga med att LO också ska få tycka till om den fortsatta processen.

Enligt uppgifter från arbetsmarknadsdepartementet till TT handlar det om en referensgrupp med arbetsmarknadens parter, däribland LO, som knyts till departementets utredning. 

– Jag kommer inte att lämna LO:s 1,4 miljoner medlemmar i sticket. För mig är det helt centralt att när jag går fram med förslag på ny lagstiftning, då ska den funka för alla som jobbar i Sverige, har Eva Nordmark tidigare sagt. 

Centerledaren Annie Lööf har i stället uttryckts sig kritiskt till att LO ska få tycka till, annat än som alla andra remissinstanser när ett lagförslag tas fram. 

Men under onsdagsförmiddagen rapporterade Sveriges Radios Ekot att Centerpartiet och LO i fredags i förra veckan satt i ett enskilt möte om LAS-frågan. 

– Vi för en kontinuerlig dialog med alla beslutsfattare, inklusive centern, vi tycker det är viktigt att alla också får veta hur det faktiskt fungerar på svensk arbetsmarknad även för LO-förbundens medlemmar, säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson till Ekot. 

Även Liberalerna kommer att ha ett möte med LO, enligt partiets arbetsmarknadspolitiska talersperson Arman Teimouri.

”Stämmer att vi ska ha ett möte med LO, ska bli kul. Det är faktiskt första gången, under hela processen, som LO velat ha det. Dock trist att syftet verkar varit att få ringa Ekot”, skriver han på Twitter.

I och med att Januaripartierna, det vill säga regeringen tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna, vill gå vidare med parternas överenskommelse har den statliga Toijerutredningen vars arbete löpt parallellt med parternas förhandlingar och som väckt stark kritik i fackliga led lagts på hyllan.