”Jag känner mig lurad”, sade stödassistenten Carina Hansson till Arbetet för en månad sedan

Hon hade läst om att regeringen skulle förlänga ersättningen till riskgrupper fram till årsskiftet.

De pengar hon fått för att vara hemma i 90 dagar, 1 juli till 30 september, på grund av att hon är extra smittkänslig, var slut. 

Hon, liksom många med henne, hade tolkat regeringens besked om förlängd ersättning som att personer i riskgrupper skulle kunna få ersättning för fler dagar än de första 90.

Men i själva verket var det bara ansökningsperioden som utökats. Personer i riskgrupp kunde fortfarande bara ansöka om 90 dagar totalt.

Något som även förvånade intresseorganisationen Funktionsrätt Sverige:

– De har i själva verket inte förlängt ersättningen utan bara under vilken tidsperiod man kan söka. Det är en chimär, sade organisationens pressekreterare Monica Klasén McGrath i början på oktober.

Acko Ankarberg Johansson (KD), ordförande i riksdagens socialutskott, har varit kritisk till att beslut dröjt och har till Arbetet sagt att utsatta människor varken får besked eller ersättning inom rimlig tid på grund av att beslutet dragit ut på tiden.

Nu har dock beslutet om fler ersättningsdagar fattats av regeringen. Riskgrupper kan därmed få ersättning för totalt 184 dagar under perioden 1 juli 2020 till 31 december 2020. 

Det gäller de som måste avstå från att arbeta och inte kan jobba hemifrån, men även vissa närstående till riskgrupper och föräldrar till vissa svårt sjuka barn. 

Nyligen meddelade också regeringen att den vill förlänga ersättningsperioden och antalet dagar ytterligare, till den 31 mars 2021. Det är ett annat besked än det som gavs i september.

Då skrev regeringen i ett pressmeddelande att den inte skulle besluta om ytterligare förlängningar.

Nu skriver man så här i stället: ”I och med den ökande smittspridningen i samhället bedömer regeringen att möjligheten till ersättning bör förlängas åtminstone ytterligare tre månader.”