Kvinna i Afghanistan ville jobba – sköts och knivskars
En 33-årig kvinna i Afghanistan lyckades få jobb som polis. Då attackerades hon av okända gärningsmän som sköt mot henne och knivskar hennes ögon.
Attacken, som bland annat nyhetsbyrån Reuters rapporterar om, belyser den allvarliga situationen för yrkesarbetande kvinnor i Afghanistan.
Den 33-åriga kvinnan fick för några månader sedan jobb som polis i staden Ghazni, vilket hennes pappa var emot.
Talibanerna anklagas för att ligga bakom det brutala överfallet, men de förnekar inblandning. Den fundamentalistiska rörelsen säger att kvinnans pappa tipsade några förövare som i sin tur attackerade kvinnan.
Globala människorättsorganisationer fördömer attacken.
– Situationen för afghanska kvinnor i offentlig tjänst har alltid varit farlig, men den senaste tidens allt mer våldsamma utveckling har gjort läget än värre, säger Samira Hamidi från Amnesty International till Reuters.
Kvinnans pappa har gripits av polisen, medan hon själv gömmer sig med sin familj i Kabul.
Situationen för kvinnor förbättras långsamt i Afghanistan. Andelen kvinnor som yrkesarbetar blir fler och beräknas i år till drygt 20 procent.
I opinionsundersökningar anger en majoritet att de anser att kvinnor ska få yrkesarbeta, men fördomar, trakasserier och brist på utbildning är hinder för många kvinnor, enligt Svenska Afghanistankommittén.
I landets grundlag står att kvinnor och män har samma rättigheter. Men i verkligheten är situationen mycket svår för kvinnor som i stor utsträckning utsätts för diskriminering, våld, trakasserier och tvångsgifte.
Yrkesarbetande kvinnor möter oftast mycket motstånd. I september sköts en av landets första kvinnliga filmregissören, Saba Sahar, på öppen gata när hon lämnade sitt hem.
Då var det andra gången på en månad som hon attackerades. Saba Sahar överlevde och talibanerna beskylldes för mordförsöket, men har enligt BBC nekat till all inblandning.
I fjol tog den afghanska journalisten Najwa Alimi emot Per Anger-priset, som är den svenska regeringens pris för humanitära och demokratifrämjande insatser.
I flera intervjuer i samband med prisceremonin i Stockholm berättade hon om att hennes arbete lett till att hon beskjutits och flera gånger hotats till livet på grund av sitt jobb.
Afghanistan
Årsskiftet 2014/2015 innebar en vändpunkt i Afghanistans moderna historia. Landets egen regering och militär övertog då ansvaret för säkerheten efter att Afghanistan i 13 år hade skyddats från främst talibanerna av som mest över 140 000 utländska soldater.
Sedan 2015 har säkerhetsläget försämrats och regeringen har förlorat kontrollen över stora delar av landet till talibanerna.
Förutom talibanerna hotas staten av det militanta islamistnätverket Haqqani, som växte fram under kriget mot Sovjetunionen på 1980-talet.
Haqqani anses ha nära band till såväl talibanerna som terroristnätverket al-Qaida. Den sunniextrema Islamiska staten (IS) finns sedan 2015 också i landet, främst i öster, och har utfört terrorattentat i Kabul och på andra platser. IS riktade till en början sina attentat mot den shiamuslimska minoriteten hazarerna men angriper numera även regeringsstyrkor och talibaner. Därutöver är uzbekiska islamister med kopplingar till talibanerna aktiva i de nordliga provinserna.
Källa: Utrikespolitiska institutet, Landguiden