Redo att strejka på Ikea: ”Viktiga frågor om jämställdhet och lön”
Nästa fredag kan Rickard Hernandez och hans kollegor på Ikea i Kungens Kurva gå ut i strejk. ”Det är vi som har slitit de här sex månaderna och håvat in pengar till företaget” säger han.
Klubbordföranden Rickard Hernandez på Ikea i Kungens Kurva har aldrig strejkat, men nu omfattas han och kollegorna av Handels varsel som kan bryta ut om en dryg vecka.
– Det känns bra. Helst vill jag ju inte strejka, jag vill att parterna ska enas. Men samtidigt känns det bra för det är jätteviktiga frågor som har med jämställdhet och lön att göra, säger han.
I början av mars intervjuade Arbetet Rickard Hernandez om vad han tyckte var viktigast i de förhandlingar om nya kollektivavtal som man då trodde var på väg in i ett intensivt skede.
Kort därefter ställdes allt på ända av pandemin. Förhandlingarna och besked om årets lönehöjningar sköts upp.
– Det har varit jättetufft. Som facklig företrädare har man fått stå till svars på något sätt inför medlemmar angående löneförhöjning och nya avtal, säger Rickard Hernandez om det gångna halvåret.
Han beskriver en frustration bland medlemmarna.
Kunder har fortsatt att handla på Ikea och personalen har jobbat på under de speciella förutsättningar som smittorisken skapat, men utan de löneökningar som vanligtvis skulle ha kommit i våras.
När industrin i söndags tecknade de avtal som sätter normen för hela arbetsmarknaden ingick det inte någon betalning i efterhand för de gångna sju månaderna.
Rickard Hernandez blev inte förvånad.
– Näringslivet vill slösa så lite pengar som möjligt på sina arbetare så jag blev inte chockad. Jag hade sagt till medlemmarna flera gånger att de inte ska räkna med något retroaktivt.
Även avtalen mellan Handels och Svensk Handel löpte ut i helgen.
Efter att de försökt förhandla i ytterligare några dagar lade Handels varsel om strejk på onsdagen. Det omfattar 22 arbetsplatser.
Ikea i Kungens Kurva i södra Stockholm, där Rickard Hernandez jobbar, är alltså en av dem. Han beskriver en god stämning i nuläget.
– Det är mer positivt nu, för många känns det som att det händer någonting efter att man väntat ett halvår, säger han.
Han tycker det är rätt av Handels att ta konflikt och att kräva höjda lägstalöner.
– Vi ska inte stå stilla och bara gå med på krav när det är vi som har stått och slitit i de här sex månaderna, gjort det bästa av situationen och ändå håvat in en massa pengar till företaget.
– Ekonomin står inte still bara för att avtalsrörelsen gör det, allting blir ändå dyrare, fortsätter han apropå lönekraven.
Handels lyfter också ett krav på att visstidsanställningar i detaljhandeln ska behöva motiveras.
Just på Ikea skulle det inte göra skillnad, eftersom man redan gjort överenskommelser om att inte använda visstid annat än när fackklubben rekommenderar det.