Handels uppger i ett pressmeddelande att orsaken till strejkvarslet är att Svensk Handel inte vill höja även de allra lägsta lönerna i nivå med andra branscher.

– Nu varslar vi om strejk för jämställdheten. Den här striden tar vi för att alla som jobbar inom handeln ska få samma löneökningar som anställda i andra branscher. Även de med lägst lön, säger Handels ordförande Linda Palmetzhofer.

Vidare sägs i pressmeddelandet att man heller inte kommit överens om Handels krav på tryggare anställningar.

Svensk Handel kallar i ett pressmeddelande varslet ”orättfärdigt”.

– Att ta till konfliktvapnet mitt i en allvarlig kris med osäker framtid är djupt oansvarigt. Dessutom är nivån på märket bekymmersamt hög, många handelsföretag kommer att ha extremt svårt att bära dessa kostnadsökningar i den kris som handeln befinner sig i, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel.

I pressmeddelandet uppges att Svensk Handel har accepterat att genomföra en låglönesatsning, men att man däremot inte kan acceptera att den sammanvägda kostnadsnivån överstiger 5,4 procent, i nivå med industrins avtal.

– Även facket måste vara beredda att anpassa sin karta till hur verkligheten faktiskt ser ut, nu ställs krav som om coronakrisen vore en illusion. Vi går igenom en historiskt tuff kris och båda parter måste ta ansvar i ett exceptionellt läge, säger Karin Johansson.