Så snart som möjligt bör ett nytt regelverket om las vara på plats, hoppas Mattias Dahl, vice vd på Svenskt Näringsliv.

– Det är bra att regeringen vill låta överenskommelsen mellan PTK och Svenskt Näringsliv ligga till grund för lagstiftning. Vi står fast vid den överenskommelsen och några ändringar är inte aktuella, säger han.

Det betyder att Svenskt Näringsliv inte tänker sätta sig vid förhandlingsbordet igen med LO gällande las.

Även PTK, som företräder tjänstemannaförbund inom TCO och Saco, tycker det är bra att regeringen har lyssnat till det förslag som tagits fram.

– Det är ett bevis på att fack och arbetsgivare är bäst lämpade att göra upp om de långsiktiga spelreglerna på arbetsmarknaden, och att den svenska partsmodellen har förmåga att skapa hållbara lösningar som gynnar både individen och samhället, säger Martin Linder, ordförande i PTK.

Vad som är nästa steg i processen kan Martin Linder inte svara på.

– Nu ska vi analysera situationen och de nya förutsättningarna. Det är en pågående diskussion och vi ser fram emot att få fortsätta arbetet.

Lise-Lotte Argulander, expert på arbetsrätt och arbetsmiljö hos Företagarna, säger att frukosten fastnade i halsen när hon nåddes av regeringens besked.

– Vi blir oroliga. Det behövs stora förändringar av las för att minska kostnaderna för små företag och vi har också förstått att det är de frågorna som LO säger nej till.

Om LO åter bjuds in i förhandlingar spår hon att överenskommelsen mellan Svenskt Näringsliv och PTK blir så urvattnad att det inte blir några förändringar i arbetsrätten som gynnar mindre företag utan kollektivavtal.

– 6 av 10 företag med 1 till 49 anställda har inte kollektivavtal och vi är viktig röst för dem, säger Lise-Lotte Argulander.

Överenskommelsen som ligger på bordet nu är hon inte helt nöjd med då hon anser att den är otydlig.

– Formuleringen i lagtexten är mycket viktig och ger domstolarna möjlighet att gå åt det ena eller andra hållet för det är de som i slutändan ska tolka lagstiftningen. Parternas ändring av saklig grund till sakliga skäl vad innebär det i praktiken?

PTK och Svenskt Näringsliv

PTK är en facklig arbetsmarknadspart med 26 fackförbund från TCO och Saco som samverkar. Tillsammans representerar PTK närmare 880 000 medlemmar i privat sektor och fler än 2 miljoner anställda omfattas av de kollektivavtal som förhandlats fram inom PTK.

Svenskt Näringsliv har 60 000 medlemsföretag och består av 50 bransch- och arbetsgivarorganisationer.