”Strejk!”

Ropen från söndagens massdemonstration ekade över den belarusiska huvudstaden Minsk, rapporterar The Guardian

Uppmaningen till generalstrejk kommer från oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja, som utmanade president Lukasjenko i det omstridda valet den 9 augusti och som sedan dess har tvingats i exil.

”Regimen har återigen visat belarusierna att våld är det enda den är kapabel till. Därför inleder vi i morgon, den 26 oktober, en generalstrejk”, skrev Tichanovskaja i ett uttalande som publicerades på söndagen.

Lokala arbetsnedläggningar till stöd för oppositionen har avlöst varandra sedan valdagen. 

Bland annat har det strejkats på Belaruskalij, en av världens största tillverkare av kaliumgödsel och en av de enskilt största arbetsgivarna i Belarus.

Myndigheterna har svarat med repression. Enligt det globala facket Industriall har flera fackledare vid Belaruskalij gripits. 

Kanske avspeglar reaktionen regimens rädsla. 

Enligt FN:s utvecklingsfond UNDP är mer än hälften av belarusierna anställda i företag som helt eller delvis ägs av staten och storskaliga strejker skulle slå hårt mot statskassan.

Samtidigt är det ekonomiska överväganden som hotar att begränsa uppslutningen. 

– Jag stöder strejken, men självklart kommer jag fortfarande att gå till jobbet. Vi måste få bort Lukasjenko men jag behöver också behålla min inkomst, sade den 29-årige försäljaren Sergej till The Guardian när han deltog i söndagens demonstration. 

Protesterna i Belarus

• Efter att Aleksandr Lukasjenko, som suttit på presidentposten sedan 1994, utropats till valets vinnare med 80 procent av rösterna tog kraftiga protester vid. Tusentals personer har frihetsberövats.

• Utländska observatörer bedömer att inget val i landet har varit fritt och rättvist sedan mitten av 1990-talet.

• Oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja är hustru till bloggaren Sergej Tichanovskij, som planerat att kandidera i presidentvalet men i stället fängslades i maj. Efter att Sergej gripits beslöt sig hustrun Svetlana att ta hans plats.

• Vid en valseger hade Tichanovskaja lovat att frige alla politiska fångar och utlysa nyval där alla diskvalificerade kandidater får delta.