Parterna skriver att förhandlingarna kommer att inledas torsdagen den 15 oktober och genomföras med syfte att lösa de återstående frågorna på vilka förhandlingarna tidigare strandade.

Besked om resultatet av förhandlingarna kommer att ges tidigast fredagen den 16 oktober klockan 13.00. 

LO, Svenskt Näringsliv och PTK har sedan september förhandlat om förändringar i arbetsrätten, men natten till den 1 oktober gav parterna upp försöken att nå en överenskommelse.

– Vi ville öka tryggheten för LO:s medlemmar, få bort alla de här hopplösa visstidsanställningarna och få till ett paket för bättre omställning och en bättre a-kassa. Arbetsgivarna hade sina krav, PTK sina, och att sy ihop detta stora paket – vi kan bara konstatera att på helheten höll det inte. Vi lyckades inte göra det, sa Susanna Gideonsson till Arbetet efter de kraschade förhandlingarna.

Enligt januariavtalet mellan S, MP, C och L skulle det betyda att den statliga utredningens las-förslag skulle bli lag.

Utredningen har kritiserats hårt från fackliga håll.

Dagens besked att förhandlingarna återupptas är goda nyheter för den rödgröna regeringen som den senaste veckan befunnit sig i en politisk rävsax.

Vänsterpartiet har nämligen hotat att väcka misstroende om utredningens förslag blir lag medan C och L i sin tur hotat att hoppa av januariavtalet om utredningens förslag inte blir lag.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) kan inte kommentera de återupptagna las-förhandlingarna när Arbetet söker henne. Hon sitter i regeringssammanträde under förmiddagen, hälsar hennes pressekreterare Jennie Zetterström.

Hon betonar dock att det är parterna själva som äger förhandlingarna. 

Så ni har inte gett något bud eller ändrat förutsättningarna? 
– Nej nej. Det här är parterna själva som har bestämt sig för det här, så jag skulle vända mig till dem för mer information.

Varken fack eller arbetsgivare har än så länge kommenterat vad som gör att förhandlingarna nu återupptas, men Saco skriver på Twitter att det är bra beslut:

Glädjande att las-förhandlingarna återupptas! Det är vid förhandlingsbordet frågorna ska lösas. Det utgör grunden för den framgångsrika svenska modellen.”

Handels ordförande Linda Palmetzhofer kommenterar på Twitter:

Vi har sagt att vi ska förhandla ända in i kaklet och det kommer vi göra. Detta handlar om arbetsmarknadens framtid och att komma överens om en lösning som är långsiktigt hållbar för alla parter, men som framför allt garanterar ökad trygghet för våra medlemmar.

Även Jonas Sjöstedt (V) välkomnar beskedet på Twitter:

Mycket goda nyheter att parterna börjar förhandla om arbetsrätten igen! LAS-utredningens förslag kan inte genomföras, då skulle regeringen falla. Nu måste regeringen ge besked om att de inte ens kommer att försöka gå vidare med utredningen. Låt parterna slippa inblandning och hot” skriver han.

Han uppger för DN att partiet nu pausar hotet om att väcka misstroende mot regeringen.

Centerpartiets partiledare Annie Lööf är också glad över de återupptagna förhandlingarna.

Välkommet att parterna återgår till förhandlingsbordet. Om ett nytt huvudavtal kan slutas är det ett styrkebesked för svensk arbetsmarknad. Låt oss hoppas att parterna denna gång tar chansen.” skriver hon på Twitter.

Det hoppas även Liberalernas arbetsmarknadspolitiska talesperson Gulan Avci.

Bra att parterna återgår till förhandlingsbordet. Det är långsiktigt bäst för spelreglerna på svensk arbetsmarknad om de hittar egna lösningar för förändringar av LAS och bra omställningsstöd. En halv miljon människor står utanför och behöver komma i jobb. Förändringar behövs nu!” skriver hon på Twitter.