Den har kallats den största nazisträttegången sedan andra världskrigets Nürnbergprocess. 

Efter fem och ett halv år och 454 rättegångsdagar kom så under onsdagen till slut domen.

Det nynazistiska partiet Gyllene Gryning som växte sig starkt under den ekonomiska krisen i Grekland, klassas som en kriminell organisation.

Tjugo tusen demonstranter hade samlats utanför den av polisen hårt övervakade domstolsbyggnaden på Alexandrasavenyn i Aten.

De skanderade slagord som ”de är inte oskyldiga, livstid för mördarna, ut med nazisterna”, och den av Gyllene Gryning mördade musikern Pavlos Fyssas musik dånade ut högtalare. 

När sedan domen började läsas upp inne i domstolsbyggnaden uppstod det spontanapplåder bland folket utanför.

De fick höra att när det gick upp för dem att Gyllene Gryning befanns skyldiga för att ha organiserat sina medlemmar i stormtrupper, för att attackera invandrare, vänsteraktivister och andra meningsmotståndare.

Det var många som drog en lättnadens suck då domare Maria Lepenioti började läsa upp domen eftersom statsåklagaren hade rekommenderat att Gyllene Gryning skulle frikännas i brist på bevis. 

En rekommendation som blev hårt kritiserad men som spädde på teorierna om att domstolsväsendet är infiltrerat av konservativa och ultra-nationalister. 

Inte blev det heller bättre av att talmannen för regeringspartiet Ny Demokrati, bara fem dagar innan domen skulle tillkännages, såg till att Eleni Zaroulia som är gift med Gyllene Grynings partiledare Nikos Michaloliakos anställdes i parlamentet.

Även hon är en av de 68 som har åtalats. Premiärminister Kyriakos Mitsotakis tvingades efter hårda protester från oppositionen gå in och frysa anställningen.

Av de 18 personer som satt i det grekiska parlamenetet för Gyllene Gryning då rättegången inleddes 2015, döms sju för att leda en kriminell organisationen, medan resterande döms för att vara medlemmar i en.

Då 69 personer sammanlagt har stått åtalade (en har dött) kommer det att ta flera dagar att fastställa straffen.

Partiledare Nikolaos Michaloliakos och de andra som dömdes för att leda en kriminell organisation riskerar 15 års fängelse, eller mer om de även döms för andra brott.

Några av Gyllene Grynings medlemmar stod även åtalade för mordförsök på Metalls ordförande Sotiris Poulikogiannis, och att ha attackerat fackmedlemmar från organisationen PAME, men döms i stället för grov misshandel.

Samma personer döms tillsammans med flera andra medlemmar av Gyllene Gryning även för mordet på musikern Pavlos Fyssas och mordförsök på fyra egyptiska fiskare.