Pensionärers plånböcker stod i fokus under fredagens budgetnyheter.

Finansminister Magdalena Andersson (S) och socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) presenterade på en presskonferens en rad åtgärder för pensionärernas ekonomi i statsbudgeten för 2021.

Pensionen höjs genom en ny förmån som kallas inkomstpensionstillägg.

Den ger upp till 600 kronor mer för den som har en inkomstgrundad allmän ålderspension på mellan 9 000 och 17 000 kronor per månad.

Andelen kvinnor som får det nya tillägget är högre än män, då de generellt har lägre pension. Tillägget ska inte påverka andra förmåner för pensionärer som garantipension eller bostadstillägg.

– Vi ska höja pensionerna för de som jobbat ett helt yrkesliv, men som haft låga löner, sa Ardalan Shekarabi (S) på presskonferensen.

Det nya tillägget föreslås börja gälla den första februari nästa år och ska kunna betalas ut från och med den första september samma år.

För staten kostar det två miljarder kronor för nästa år. Och sex miljarder året efter.

Regeringen vill också sänka skatten i ett sista steg för pensioner, eftersom lön och pension skattas olika. Skillnaden i beskattningen ska vara helt borta den första januari 2023.

Men redan nästa år vill man alltså sänka skatterna, som skulle ge en person som är äldre än 65 år och har en månadsinkomst på 21 000 kronor en skattesänkning på 800 kronor per år. 

Förslagen som är en del av den kommande statsbudgeten bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet samt Centerpartiet och Liberalerna.

Exempel: Undersköterska

En pensionär som arbetet som undersköterska i 40 år med en inkomstpension på 12 000 kronor i månaden får efter statsbudgeten 2021:

• Pensionstillägg och sänkt skatt

• Detta betyder: 487 kronor extra per månad eller 5 844 kronor extra på ett år efter skatt.

Källa: Regeringen