I måndags sa IF Metalls ordförande Marie Nilsson att ”läget inte var så illa som befarat”, gällande coronapandemins inverkan på industrin.

Den bilden bekräftas delvis av förbundets motpart Teknikföretagen.

– Det värsta fallet ligger troligtvis bakom oss, men att säga att ”nu är allting över”, eller att allt är normalt igen, det stämmer absolut inte, säger Mats Kinnwall, chefsekonom på Teknikföretagen till TT.

I sin barometer för tredje kvartalet har arbetsgivarorganisationen sett att affärsläget tillfälligt har förbättrats och orderingång, kapacitetsutnyttjande och efterfrågan på arbetskraft ökar från låga nivåer.

Teknikföretagen säger till TT att det kan handla om år innan industrin är tillbaka i ett så kallat ”normalläge”.

– Vår bästa gissning nu är att vi långsamt kommer att gå tillbaka mot ett normalt konjukturläge igen, och vara i normalläge 2022. Men det bygger på att vi inte får nya lockdowns eller hårda restriktioner. Då kan det spåra ur en gång till, säger Mats Kinnwall till TT.