Runt ett bord på Amazons högkvarter i Seattle sitter en grupp män (och en kvinna) och pratar. Det har blivit dags att gå in i Sverige. Ingen vet vad Sverige är.

Någon minns alla brev som en ”Mikael Damberg” skickat några år tidigare. Hur han lovat att han själv, tillsammans med familjen och kollegerna, om så krävs ”ska gjuta bottenplattan till en serverhall som är större än Öland”. Vad som helst, bara Amazon kommer till Sverige. 

Ingen vet vad Öland är heller. De går vidare till nästa punkt på dagordningen.

För en tid sedan fick skribenten Isobel Hadley-Kamptz mig att börja tänka på grekisk mytologi. 

”Ändå härligt att initiationsriten för att VERKLIGEN bli en grekisk hjälte var att döda en amazon. Akilles dödade Pentesilea, Herkules Hippolyta och båda två blev de kära i kvinnorna när de väl låg där döende, oskadliggjorda, nedtagna från sin frihet. Härligt, som sagt”, twittrade hon.

Att först slå sönder postväsendet i Sverige, för att sedan omsorgsfullt slå in spillrorna i ett inställsamt paket format som en gigantiskt häst av trä som de ställer utanför Amazonkontoret

Fredric Thunholm

Det är absolut något sjavigt i detta. Och det är rimligt att ordet misogyni har grekiskt påbrå. Antiken var inte primärt en plats för jämlikhet. Även om Orfeus ju faktiskt, som motvikt, slets i stycken av menader – kvinnliga Dionysos-dyrkare med kort stubin; ett slags ninjabatikhäxor. 

Vi kommer tillbaka till Grekland. Och hjältar.

Mikael Damberg är en av flera ministrar som har lobbat för att få hit företaget Amazon. Kanske för att det är lite fräsigt med IT och webshopping och sånt. Det är oklart.

Kalkylerna säger att det kommer att bli massor av jobb i serverhallar och på lager. I alla fall några. Måhända jobb där man får kissa i flaskor för man inte hinner gå på toa.

Men jobb, det ska det bli. Flera stycken. Definitivt plural! Att ministrarna samtidigt subventionerar kollapsen av svensk handel, ja vad fasen, det är som det är.

Det är en ny värld! Elon Musk, vilken kille va! Följ mig på Tiktok. Gillar du såna här poke bowls?

En gång hade det här landet ett ärofyllt stormaktspostverk, med stolta brevbärare och postkontor i varje avkrok. Sedan sålde vi 40% till danska posten och det blev till hydran Postnord.

Idag sitter vi med ett gäng rufflare som bakbundit sina medarbetare i ett så perfekt administrativt helvete att det hade blivit en Kafka-roman om det hänt för 100 år sedan.

Summan är att några procent av det som skickas faktiskt dyker upp. Och då i en spelbutik där innehavaren är en av de hästspelande gubbarna som glor på teveskärmarna, där du får en suck som du tror är ett hej. 

Men det är verkligen bara en suck.

Amazon kommer att använda Postnord vid Sverigelanseringen. Sannolikt för de leveranser som har fri frakt, vilket gör att kunderna kommer att få precis den service de betalar för – alltså ingen alls. 

Att Amazon ändå gör detta, är som att de skulle vårda ett riktigt torrt trähus. Torrt så det knäpper. De har isolerat med trasselsudd indränkt i linolja och utvändigt betsat det med bensin.

”Vem ska ansvara för brandsäkerheten för det här torra trähuset?” tänker Amazon innan man slutligen ger jobbet, och en ask tändstickor, till Gryningspyromanen.

Och kanske är det detta som varit Dambergs och övriga politikers listiga strategi hela tiden. Att först slå sönder postväsendet i Sverige, för att sedan omsorgsfullt slå in spillrorna i ett inställsamt paket format som en gigantiskt häst av trä som de ställer utanför Amazonkontoret.

I triumf rullar de ovetande Amazonerna in hästen innanför sina murar. 

När Amazonerna somnat, kliver ett dansk-svenskt koncentrat av marknadsanpassad absolut inkompetens ut ur hästen (givet att de har logistikförmågan att färdas sträckan in-ut) och börjar göra affärer. 

Men jobb, det ska det bli. Flera stycken. Definitivt plural! Att ministrarna samtidigt subventionerar kollapsen av svensk handel, ja vad fasen, det är som det är

Fredrich Thunholm

Någon sätter en tvärslå över huvudentrén. En regionchef bara gungar där han står. En kvinna tar upp ett posthorn och blåser i det.

Hennes klänning är sydd av fakturor för slumpmässiga tullavgifter. Hon lägger ett bud på Nuon så att alla ska vara säkra på att få den el de behöver. 

En dansk man som heter Raul går runt och mäter saker. Paketen försvinner.

Amazon Sverige lämnas, som allt annat Postnord vidrör, i ruiner.

Så skrivs hjältesagan om hur svensk handel fortsatte vara svensk. 

Långt senare, efter amazondräparen Dambergs död, anlägger man en park i hans namn, på den jättestora bottenplatta han gjöt någonstans i Norrland, som en skenmanöver, 2019.

På en kopparskylt står graverat en kort hommage till hjälten:

Sjung, o gudinna, om vreden, som brann hos Solnabon Damberg
olycksdiger, till tusende kval för e-handlarnas planer