En ventilationsmontör skulle städa undan skräp på ett av våningsplanen på ett byggprojekt i Luleå januari 2018.

Montören hade fått information om att områden utan fasta fallskydd skulle vara avspärrade. Trots det trampade han på en lös träskiva och föll cirka 12 meter.

Montören skadade sig allvarligt i olyckan med flera frakturer och var sjukskriven i över ett halvår.

Nu döms företaget Nåiden Bygg att betala 700 000 kronor i böter för arbetsmiljöbrott. Montören var anställd hos en underentreprenör, men Nåiden Bygg hade samordningsansvar för arbetsmiljöfrågorna.

Företaget medger själva, enligt domen, att de lämnat otydliga skriftliga instruktioner gällande arbetsmiljön på bygget och både åklagaren och domstolen håller alltså med.

Arbetsmiljöverket har flera gånger efter olyckan kritiserat företaget för bristande fallskydd. Senast var i februari i år då myndigheten inspekterade ett bygge i Kiruna.

Där hittades bland annat skyddsräcken som var för låga och saknade skyddslist. Bara några veckor tidigare hittade Arbetsmiljöverket fallskyddsbrister på ett av företagens projekt i Luleå.

Byggprojektet där ventilationsmontören skadade sig allvarligt har bland annat granskats av tidningen Norrländska Socialdemokraten, NSD.

I februari 2018 gick fackförbundet Byggnads ut och kritiserade företaget hårt. Det efter fyra allvarliga olyckor på kort tid, inklusive olyckan som nu lett till dom.

– Skandal, milt uttryckt. Jag har aldrig varit med om något liknande, sa Byggnads regionordförande Joakim Lindholm till NSD då.

Arbetet har utan framgång sökt Nåiden Bygg för en kommentar.