Det fanns ett par månader i början av 2020 då medierna skrev om översvämningarna i Sydsverige, om klimatet och om vårens tio bästa teaterföreställningar.

Sedan dess har det behövts nyheter i stil med lösningen på Palmemordet för att tränga igenom coronabruset.

Våren har varit historisk. Inte sedan spanska sjukan har Sverige drabbats och förändrats så snabbt, hårt och genomgripande. 

Det har vänts och vridits på ord som lockdown, visir, droppsmitta, hemmajobbande, armlängds avstånd, antikroppstester, Folkhälsomyndigheten och Anders Tegnell.

Och var det någon som inte visste vad IVA stod för, så gör vi nog alla det nu. Många bilder från intensivvårdsavdelningar dröjer sig kvar på näthinnor. 

Det kommer att skrivas mängder om 2020. Förhoppningsvis inte bara av alla hemmajobbare utan också av dem som hållit ställningarna i de värsta riskzonerna.

Årtiondet har bara börjat – men det är ingen vild gissning att coronapandemin kommer att stå sig som dess viktigaste symbol.

Den här bilden från intensiven Södertälje sjukhus, som Svenska Dagbladets Åsa Erlandsson och Staffan Löwstedt följde inifrån under en månad våren 2020, får stå för vårdpersonalens vardagsslit.

Undersköterskor, sjuksköterskor, läkare, ambulanspersonal, städare, extrainkallade med andra yrkesbakgrunder – alla de som inte bara tog hand om de akuta kriserna utan också upprätthöll en arbetsvardag, dag efter dag. 

”Fantastiskt, vilket tålamod. De sprider så bra stämning, jag fattar inte att de orkar”, säger en av covid-19-patienterna till SvD. 

100 år av svenska jobb

Följ med Arbetet genom hundra år av svenskt arbetsliv. Genom fotografier från de olika årtiondena berättar vi historien om ett Sverige i utveckling: från barnarbete till högteknologi, från klasskamp till klimatkamp, eller för att ta det kanske mest aktuella exemplet – från spanska sjukan till covid-19.

Se fler bilder i Arbetets serie på 100 år av svenska jobb som publiceras under ett par veckor.