Nicaraguas regering har visat svalt intresse för smittskyddsåtgärder och president Daniel Ortega har flera gånger tonat ned riskerna med coronapandemin. 

Professionen tyckte emellertid annorlunda och för en dryg månader sedan undertecknade fler än 700 vårdanställda ett öppet brev där de krävde utökade insatser.

Enligt vårdpersonalen fanns det en överhängande risk att landets bräckliga vårdsystem ”kollapsar på ett sätt som kan äventyra många nicaraguaners liv och hälsa”. 

Nu har minst tio läkare som undertecknade brevet fått sparken, rapporterar Human Rights Watch (HRW).

Människorättsorganisationen beskriver avskedandena som en hämndaktion. 

– Regeringen gick från att förneka pandemin till att medvetet försöka dölja de verkliga konsekvenserna av sitt skamliga misslyckande att hantera viruset. Att godtyckligt göra sig av med vårdpersonal mitt under en hälsokris ökar risken för en folkhälsokatastrof, säger HRW:s Amerikachef José Miguel Vivanco i ett uttalande. 

När resten av världen i våras stängde ned gjorde Nicaragua tvärt om.

I mitten av mars anordnade regeringen, i strid mot alla internationella rekommendationer om att hålla fysiskt avstånd, den största demonstrationen på flera år. 

Tusentals tågade då genom huvudstaden Managua under parollen: ”Kärlek i covid-19:s tid.” 

Nicaragua hade på onsdagen rapporterat 74 dödsfall i covid-19, enligt det amerikanska Johns Hopkins-universitetets sammanställning.

Men anhöriga och oppositionella har enligt The Guardian anklagat regeringen för att mörka de verkliga dödssiffrorna genom att arrangera ”expressbegravingar” för offren.

Fakta: Nicaragua

Nicaragua är Latinamerikas fattigaste land efter Haiti.

Den formella arbetslösheten är låg men en stor del av befolkningen är undersysselsatt eller arbetar inom den informella sektorn. Fattigdomen gör att många migrerar till Costa Rica eller USA i jakt på försörjning. 

En revolution mot diktatorn Somoza 1979 följdes av ett decennielångt inbördeskrig mellan den marxistiska sandiniströrelsen och USA-stödda rebeller. 

Liberalerna regerade landet mellan 1990 och 2007, då sandinisterna kom till makten via valurnan och den tidigare rebelledaren Daniel Ortega blev president. 

Ortegas styre anses ha utvecklats i auktoritär riktning. Protester som bröt ut 2018 kvästes hårdhänt med hundratals dödsoffer som följd.

Källa: UI/Landguiden