Solen gassar på Medborgarplatsen i Stockholm – ett mecka för ölsugna som vill sitta ute.

Men just nu är det lugnt, en halvtimme innan lunchrusningen brukar börja. En gäst frågar efter vitsparrisen som inte följde med rödingen på tallriken. 

Max Bornehed häller upp öl. Han har jobbat på restaurang Medis kök och bar två somrar i rad och tycker att läget, trots corona, är okej. 

– Gästerna får inte sitta vid kortsidan av borden och det accepterar de. Vissa frågar om de får sära på borden ännu mer. 

Mer röjigt var det i början av juni då många studenter flockades på uteserveringarna. 

– De var ganska obrydda men sa vi bara åt dem att hålla avstånd så skärpte de sig, säger Max Bornehed. 

Under hela våren har de flesta restauranger och barer rättat sig efter de regler som satts upp för att minska spridningen av coronaviruset. Bland annat har de ökat avstånden mellan bord och tagit bort bufféserveringar. 

De som inte följt myndigheternas krav har efter inspektioner varit tvungna att stänga men fått möjlighet att öppna igen om de åtgärdat bristerna.

Från 1 juli flyttas ansvaret för beslut i enskilda ärenden från kommunala smittskyddsläkare till kommuners miljö- och hälsoskyddsnämnder.

Lagen innebär, precis som tidigare, att den som driver ett serveringsställe ansvarar för att vidta åtgärder för att förhindra trängsel.

– Vi försöker bara göra vårt jobb men det är svårt att hålla avstånd. På kvällarna har vi mer service vid borden och då vill folk vara nära och snacka, vissa blir närgångna där de druckit, säger Hanna-Li Nilsson som är kollega med Max Bornehed. 

– Jag blir mer paranoid då och tvättar händerna hela tiden. Det är lite motsägelsefullt det här, för å ena sidan är det jobbigt med många gäster, men å andra sidan är det här också mitt levebröd. 

Den nya lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen ska gälla till 31 december i år.

Kommuners miljö- och hälsoskyddsnämnder får ta hjälp i sina beslut av smittskyddsläkare liksom Länsstyrelsen som ska ge stöd, råd och vägledning.