Filippinsk journalist dömd för förtal – skrev om drogkrig
Regeringskritiska journalisten Maria Ressa från Filippinerna har dömts till minst sex månaders fängelse för förtal.
För åtta år sedan grundade Maria Ressa nyhetssajten Rappler som en motpol till statligt kontrollerade medier.
Yttrandefriheten och pressfriheten har inskränkts under president Rodrigo Dutertes tid vid makten men Maria Ressa och hennes kollegor har trots det bland annat granskat regeringens krig mot droghandeln som tagit tusentals liv.
Maria Ressa, som 2018 var en av flera journalister som utsågs till ”Årets person” av tidningen Time, har gripits vid flera tillfällen för sina publiceringar.
Sedan 2016, då Rodrigo Duterte tillträdde som president, har totalt åtta ärenden mot nyhetssajten Rappler och Maria Ressa lämnats in för rättslig prövning.
Domen som föll på måndagen gäller förtal på nätet, rapporterar bland andra TT.
Maria Ressa och en tidigare reporter på Rappler, Reynaldo Santos Jr, döms för att ha förtalat en mäktig affärsman i en artikel som publicerades 2012 som handlade om människohandel och narkotikasmuggling.
Journalisterna döms till minst sex månaders fängelse med ett maxstraff på sex år.
De har möjlighet att bli frisläppta mot borgen i väntan på deras rätt att överklaga domen.
Maria Ressa, som också jobbat för CNN International, och Reynaldo Santos Jr är de första journalisterna som döms för förtal enligt en lag som inrättades 2016 gällande ärekränkningar på nätet.
På en digital presskonferens, innan domen föll, där bland andra TT närvarade sa Maria Ressa:
– Det är ingen lätt tid att vara journalist, men vårt uppdrag är viktigare nu än någonsin tidigare.
Amnesty Internationals regiondirektör Nicholas Bequelin var mycket kritisk efter att domen föll.
– Anklagelserna mot dem är politiska, åtalet var politiskt motiverat och straffet är inget annat än politiskt, sa han i ett uttalande.
Men presidentens talesman Harry Roque underströk att ”domstolsbeslutet bör respekteras” och han tillade att Rodrigo Duterte ”aldrig haft som ambition att begränsa pressfriheten i landet”, rapporterar CNN.