– De kommande månaderna är kritiska, säger Machris Cabreros.

Hon är partiledare för det filippinska partiet Akbayan, ett systerparti till svenska Socialdemokraterna.

Det är det mellanårsval som äger rum i Filippinerna i maj nästa år som hon pratar om.

Valet överskuggas för Akbayans del helt av president Dutertes brutala regim.

På kort tid har presidenten urholkat den redan bräckliga demokratin. Falska nyheter har blivit vardag och sociala medier en viktig kanal för presidentens budskap.

Myras brott: Facklig organisering

Global

– Duterte har varit oerhört fokuserad i sitt propagandakrig, säger Machris Cabreros och menar att det är en politik som bygger på rädsla:

– Dödandet inleddes direkt. Vid det här laget har 29 000 dödats i presidentens krig mot droger. Men det är ingen som fälls för de mord som sker. Man ger sig på de fattiga, de man vet inte har möjlighet att kunna driva sin sak. Det är inte ett krig mot droger, det är ett krig mot fattiga människor.

När Machris Cabreros besökte Stockholm för lite drygt ett år sedan talade hon om att situationen i landet är som att befinna sig i en mardröm.

Någon förändring till det bättre har inte skett sedan dess.

I stället finns en oro för att nya attacker mot demokratin är att vänta de kommande månaderna när presidenten ska säkra sin makt.

– Vi ser hur dödandet flyttar ut från de stora städerna. Det kan komma att användas av lokala knarkkungar och vi ser en risk för att politiker kommer att börja mörda varandra, säger hon.

Vinner Duterte senaten ligger vägen öppen för att ändra i landets konstitution och införa det undantagstillstånd i landet som hittills har stoppats.

”På två år har Duterte krossat alla framsteg vi gjort”

Global

Oppositionen är splittrad och har haft svårigheter om att enas om kandidater inför valet. Det ser också ut som att Akbayan kan komma att förlora sin plats i representanthuset.

– Det vi kan hoppas på som ett bästa scenario är att maktförhållandena förblir som de är i dag, säger Machris Cabreros.

När Arbetet besöker Manilla visar opinionsmätningar att Dutertes popularitet sakta har börjat dala. En förklaring är stigande inflation som lett till påtagligt ökade kostnader för vanliga filippinier.

En annan förklaring som ges av Machris Cabreros är att presidenten för första gången tycks ha gått för långt i sin retorik.

I ett av sina famösa uttalanden sa Duterte att ”Gud är dum” och gick därmed i klinch med landets mäktiga katolska kyrka.

– Vi är glada att Dutertes popularitet sjunker. Men vi är också redo för att det kan innebära att det demokratiska utrymmet minskar, att det innebär nya attacker på demokratin och yttrandefriheten. Det är så han har jobbat hittills.

Denna artikel är skriven efter deltagande på en journalistresa till Filippinerna som anordnats av Palmecentret.