De flesta amerikanska facken protesterar mot polisens våld mot demonstranter och betecknar dödandet av George Floyd som en tragedi.

Men polisfacket i Minneapolis har en avvikande mening.

Deras ordförande, Bob Kroll, har kallat George Floyd för en brottsling och sagt att de ska försvara de fyra polismännen som avskedats, samt den polisman som nu anklagas för dråp, vilket väckt starka reaktioner.

Polisfackets, som ofta uttalar sitt stöd till president Donald Trump, avviker dock från övriga amerikanska fackföreningsrörelsen.

Richard Trumka, ordförande för AFL-CIO, har i flera uttalande markerat mot polisvåld och vad han anser vara rasism i det amerikanska samhället.

Han kommenterar angreppet mot fackets huvudkontor som ligger i Washington.

– Vi kommer att rensa bort glaset, sopa bort askan och i denna mörka stund fortsätta att göra vad vi kan för att skapa en bättre tillvaro.

Enligt Richard Trumka så leder våldet som riktades mot fackets byggnad endast till att arbetet mot rasism undergrävs.

AFL-CIO har vid ett flertal uttalande kritiserat den amerikanska polisen för brutalitet och uppgett att dödandet av George Floyd var tragedi som hade kunnat undvikas.

Centralorganisationen anser att fallet synliggör skillnaden i livsvillkor för dess vita respektive icke-vita medlemmar.

Flera amerikanska fackförbund har gått ut med liknande uttalande.

I Minneapolis har det federala lärarfacket uppgett att de från och med nu kapar alla kontakter med polismyndigheten i delstaten.

I New York har bussförare som är medlemmar i transportarbetarfaket vägrat köra bussar med gripna demonstranter. Flera vårdfack har också uttalat sig om den rasism som de uppfattar finns i landet.