”Om du skulle förklara för din granne – vad är ETI?”
I slutet av förra året etablerades det internationella nätverket ETI i Sverige. Deras mål är att stärka arbetares rättigheter i fattiga länder. Nu har den nystartade organisationen anställt en verksamhetschef, Henrik Lindholm.
ETI Sverige bildades i december förra året sen kom coronkrisen. Hur har det påverkat er?
– Vi har fått förlägga möten och utbildningar på internet. Det kommer även bli svårare att genomföra projekt i produktionsländerna.
Om du skulle förklara för din granne, vad är ETI?
– Det är en plattform för företag, fackföreningar, organisationer där vi ska dela kunskap om hållbara leverantörskedjor och tillsammans utveckla metoder för att effektivare och långsiktigt förbättra arbetsvillkor.
Det finns ju en rad initiativ för att förbättra arbetsvillkoren i fattiga länder. Vad kan ni bidra med som inte andra redan gjort?
– Vi är är branschöverskridande och samarbetar med olika intressenter.
Vad ska du göra som verksamhetschef?
– Jag ska se till att vi får ett kunskapsutbyte mellan våra medlemmar. Imorgon har vi till exempel ett seminarium om hur man ska tillgodose migrantarbetares rättigheter. Jag tillträder mitt jobb i juli och från och med i höst kommer vi att vara två personer.
Vad har du gjort tidigare?
– Just nu är jag hållbarhetschef på Sandqvist som gör väskor. Men jag började som aktivist på Fair Action som tidigare hette Fair trade center och granskade företag. Sen jobbade jag för Fair wear foundation som är ett nederländskt flerpartsinitiativ som kontrollerar arbetsvillkoren inom klädbranschen. Jag har även forskat på KTH om risker i leverantörsledet och varit vikarierande CSR-chef på Nudiejeans.
Kan du nämna några organisationer som är med i ETI Sverige?
– Bland våra medlemmar finns företag som Axfood, Coop, NCC och Systembolaget. Men här finns också offentliga aktörer som Västtrafik, civilsamhällesorganisationer och flera fackliga organisationer.