Konfliktrisk när länder öppnar sina ekonomier igen
Nu återvänder miljontals anställda till sina arbetsplatser efter strikta karantäner. Går det för fort? Ja, menar facken som vill se krav på skyddsåtgärder. Nej, menar vissa stater som vill få igång ekonomin igen.
Relationen mellan stater, myndigheter, företag, fack och anställda sätts på prov när samhällen öppnas upp efter karantäner.
I många länder har enbart produktion som ansetts nödvändig varit i gång de senaste månaderna.
Från maj öppnar andra branscher och industrier sakteligen upp på alla kontinenter. Vissa pushar på mer än andra.
– Vi måste öppna vårt land. Nu vill vi göra det säkert, men vi vill också göra det så snabbt som möjligt. Vi kan inte fortsätta så här, sa USA:s president Donald Trump till nyhetskanalen Fox på onsdagen.
Men osäkerheten är stor när italienska frisörer, indiska tågförare och argentinska servitörer ska tillbaka till sina jobb.
– Det finns ingen standardmodell för hur samhällen kan öppna, alla har olika förutsättningar. Vi vill däremot se förhandlingar mellan fack och företag för att göra återgången till arbetet så säker som möjligt, säger Valter Sanches, generalsekreterare för det globala industrifacket Industriall.
Alla arbetsplatser bör minska trängsel och öka den fysiska distansen mellan anställda, menar Valter Sanches. Till exempel genom ändringar i jobbscheman. Därutöver vill Industriall se krav på personlig skyddsutrustning, liksom vatten och sanitet.
– Företag som inte följer myndigheters rekommendationer eller förhandlar med fackföreningar om återgången till jobbet är en het fråga i många länder just nu, särskilt i Europa, säger han.
I USA kallar bilindustrin tillbaka flera hundratusen anställda från och med denna vecka.
För att lugna oroliga arbetare på Ford i Kentucky har fackförbundet United Auto Workers gjort en säkerhetsvideo som informerar hur arbetsmiljön förändras. Bland annat förklaras hur ansiktsmasker och vesir används på rätt sätt.
Revisionsfirman PwC har i fem veckor skickat enkätfrågor till 288 ekonomichefer på amerikanska börsbolag. För varje vecka har det blivit tydligare att säkerhetsåtgärder ligger högt upp på agendorna.
I den senaste enkäten svarar fler än 80 procent att de planerar att vidta åtgärder för att ge bättre skydd och säkerhet för sina anställda när de återgår till jobbet.
Valter Sanches på Industriall hoppas på en säker återgång men är samtidigt skeptisk.
– Tyvärr är social dialog och respekt för arbetares grundläggande rättigheter mer undantag än regel globalt. Så kampen för majoriteten av våra medlemsförbund är alltid att höras och att ha en plats i förhandlingsbordet med regeringar och företag.
Lorian Hardcastle, vid juridiska fakulteten på universitetet i Calgary, Kanada, spår att återgången för anställda inom restaurang- och detaljhandeln kan bli extra problematisk.
– Vissa typer av anställningar i dessa branscher är inte organiserade. Och väldigt många är låglönejobb så jag oroas över att anställda inte vågar säga till om de tycker att deras arbetsförhållanden känns för osäkra, säger hon till kanadensiska radion CBC.
Det globala servicefacket UNI berättar att det har nära kontakt med sina medlemsförbund för att sätta press på arbetsgivare att ta ansvar och upprätta säkra och trygga arbetsplatser.
Bland annat har det skrivit ett avtal med spanska telekomjätten Telefónica som har 120 000 anställda i 14 länder.
Christy Hoffman, generalsekreterare på UNI, poängterar hur viktigt det är med arbetstagarrepresentanter som har ansvar för arbetsmiljö och hälsofrågor.
– Arbetare måste känna sig stärkta om de ska kunna gå tillbaka till jobbet på ett säkert sätt, säger han.