När statsepidemiolog Anders Tegnell först äntrade scenen i de dagliga presskonferenserna om coronavirusets spridning blev han omgående helgonförklarad.

Och det tog några dagar innan de svenska högertrollen hade samlat sig för en första attack. Eftersom Tegnell var en representant för myndigheter och därmed i förlängningen den sittande regeringen var han ett naturligt mål.

Och strax därpå trädde de ryska trollarméerna in. 

Organisationen East Stratcom Task Force har sedan 2010 granskat det flöde av desinformation som sveper över Sverige och EU, främst från trollfabriker i Putins Ryssland.

East Stratcom Task Force är en avdelning av EEAS, den europeiska utrikestjänsten inom EU.

Målet för den Putinstyrda desinformationen är enligt EEAS inte att få kontroll över stater eller störta några regeringar. Det räcker med att destabilisera länderna. Ett svagt EU är inget hot mot Putin.

Rysslands syfte med att sprida desinformation över Sverige är alltså att undergräva den svenska regeringens och svenska myndigheters trovärdighet.

Enligt EEAS gör Putins trollfabriker då och då samlade utfall för att kontrollera hur snabbt de kan etablera ett rykte i ett land. Efter någon vecka försvinner ryktet från sociala medier och testattacken utvärderas.

Spåren av dessa testattacker visar att ryska desinformationskanaler på mindre än 48 timmar kan sprida en påhittat nyhet till över 50 procent av Sveriges befolkning. På två dygn kan Ryssland alltså plantera ett påhittat rykte hos majoriteten av svenskarna.

Och mitt under coronakrisen studsade plötsligt flera ryska rykten omkring i sociala medier. 

På de dagliga presskonferenserna varnade då MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, för att sprida uppgifter vi inte var säkra på.

Många blev mer vaksamma. Utom SVT som i stället lät en så kallad influencer i programmet ”Mötet” på bästa sändningstid orera om att den dolda sanningen om coronaviruset är att så gott som alla kommer att dö i covid-19.

Putins säkerhetstjänst måste ha skrattat sig fördärvade när de upptäckte att de bjudits in till svensk statstelevision.

Även om den främsta desinformationen kommer från Putins maktsfär är de två övriga stormakterna inte overksamma. 

Kina fördömde snabbt den svenska corona-bekämpningen samtidigt som de notoriskt genom hela krisen har mörkat sina egna dödssiffror.

Att just Sverige angrips är en direkt följd av att Kina nyligen dömde den svenskkinesiske förläggaren Gui Minhai till tio års fängelse för att han försvarat yttrandefriheten.

Även USA:s Donald Trump har angripit den svenska coronabekämpningen och påstått att USA skulle haft ”miljoner döda” om de tillämpat samma strategi som Sverige.

Trumps utfall är dock bara ett i mängden av utfall mot länder och företeelser. Hans tydliga syfte är att undkomma kritik för sin egen handlingsförlamning.

Visst finns saker att debattera i svensk coronabekämpning. Men vi måste bli kvitt stormakternas raster av desinformation om vi ska kunna diskutera de verkliga felgreppen och förbättringsmöjligheterna.

Varför, till exempel, var det så lätt för smittan att komma in på våra äldreboenden? Varför blev både personal och äldre smittade inom hemtjänsten?

Vi måste diskutera hur stark inverkan privatiseringens hets för att öka välfärdsföretagens vinster hade på smittspridningen, hur minutregleringen för vård- och omsorgspersonal i styrsystemet New public management, NPM, påverkade smittspridningen, och speciellt hur de timanställda i osäkra anställningar gick till jobbet trots att de kände sig sjuka för att de annars inte skulle ha råd med hyran.

Vidare bör vi diskutera vad det betydde att vi avskaffade våra beredskapslager, och att många arbetsgivare i LO-yrken alltför länge var handfallna innan säkerheten prioriterades för de anställda med glasväggar och ordentliga avståndsmarkörer.

Allt detta måste bearbetas när faran är över. Men begrav de stormaktsstyrda trollarméer som endast har till uppgift att destabilisera landet, vem som än styr.