Stressen förföljer Tserenkhuu Byambadorj. Varje dag. I slutet av sommaren måste hon ha ett nytt jobb. 

– I juli upphör min anställning på hotellet där jag har jobbat som städare sedan 2013. Och en månad senare går mitt arbetstillstånd ut.

Minuterna innan vi pratar på telefon har hon precis blivit uppringd av en potentiell arbetsgivare. Under uppsägningstiden är Tserenkhuu Byambadorj permitterad, från denna vecka på 80 procent. 

– Med ett permanent uppehållstillstånd hade jag kunnat ta det lugnare under en permittering, passa på och vila. Nu ägnar jag all tid åt att söka jobb. 

Smällarna tycks aldrig upphöra för Tserenkhuu Byambadorj. Hennes relation med den svenska arbetsmarknaden började 2004. Efter några turer med arbetsgivare som utnyttjade henne åkte hon tillbaka till sitt hemland Mongoliet. 

2011 kom hon åter till Sverige och fick arbetstillstånd. När det skulle förlängas 2012 gick restaurangen hon jobbade på i konkurs. Därefter följde några mörka år, som Tserenkhuu Byambadorj själv beskriver det. 

Trots att hon lyckades få fast jobb som städerska på ett hotell i Stockholm fick hon avslag på varje ansökan om arbetstillstånd på grund av den tidigare arbetsgivaren. 

Vändpunkten kom 2016. Familjen, inklusive de två barnen, kunde pusta ut. Tserenkhuu Byambadorj beviljades ett arbetstillstånd på två år, ett tillstånd som hon 2018 fick förlängt i ytterligare två år. 

I sommar skulle drömmen äntligen bli sann. 

– Jag är så ledsen och stressad för jag hade planerat att ansöka om permanent uppehållstillstånd i sommar när mitt arbetstillstånd går ut. Men utan jobb kan jag inte det. 

Tserenkhuu Byambadorj är fackligt aktiv i Hotell- och restaurangfacket. 

– Jag har haft mer än hundra samtal sedan i början av mars med mongoler som är i samma sits som jag. Jag är inte ensam i det här. 

Under 2019 beviljades nära 22 000 arbetstillstånd av Migrationsverket till personer utanför EU/EES. Av dessa finns närmare 3 000 inom städ- och restaurangbranschen, som drabbats hårt under coronakrisen. 

Totalt har i dag 42 850 personer giltiga arbetstillstånd, som antingen är förstagångstillstånd eller är förlängda. Däremot vet Migrationsverket inte om alla dessa befinner sig just nu i Sverige på jobb.

Mellan 1 maj och 31 augusti i år löper drygt 7 500 arbetstillstånd ut, uppger Migrationsverket. Hur många av dessa anställda som vill stanna i Sverige går inte att få fram, inte heller hur många som drabbats av den växande varselvågen, är permitterade eller redan nu står utan jobb. 

Arbetskraftsinvandring

Personer från länder utanför EU/EES som vill arbeta i Sverige behöver ansöka om arbetstillstånd.  Arbetskraftsinvandringsreformen i slutet av år 2008 gjorde det enklare för människor från utanför EU/ESS att komma till Sverige för att arbeta.

Migrationsverket får dock många frågor om detta just nu, både från oroliga anställda, liksom från arbetsgivare. 

Det får även Hotell- och restaurangfacket, HRF. 

– Vi har diskussioner med arbetsgivare och migranter och det är en svår situation för dem eftersom det är mycket uppsägningar. Personer med arbetstillstånd ligger ofta långt nere på turordningslistorna så de blir uppsagda vid kriser som denna och då riskerar de i förlängningen en utvisning, säger Per Persson, avtalssekreterare på HRF.

– Vi har även pratat med Migrationsverket men reglerna ligger fast. Lagen måste i så fall förändras. 

Senaste veckorna har Tserenkhuu Byambadorj skickat fler än 40 ansökningar. Eftersom hotell- och restaurangbranschen skurit ned rejält har hon i stället sökt jobb som personlig assistent och inom hemtjänsten. 

– Kraven från Migrationsverket är hårda. Jag önskar att de kunde visa lite hänsyn i dessa tider. 

Bland annat måste alla jobb hon söker ha legat ute på annons på Arbetsförmedlingen i tio dagar och anställningarna ska vara minst ett år. 

– Många vet inte hur deras verksamheter ser ut framöver och därför söker de oftast timanställda, men det går inte för mig. 

Parallellt med jobbsökande försöker Tserenkhuu Byambadorj lära sig mer engelska och fler datorprogram. 

– Jag behöver koncentrera mig på andra saker för annars mår jag dåligt.