Kullagertillverkaren SKF gjorde en vinst i fjol på 5,6 miljarder kronor. Aktieägarna fick dela på 1,3 miljarder kronor i utdelning. Samtidigt har företaget sökt 40 miljoner kronor i statligt permitteringsstöd.

Mycket vill ha mer, men att slänga in skattepengar i ett bolag som har den dåliga smaken att mitt under coronakrisen belöna sina ägare med stora utdelningar vore helt fel.

SKF:s ledning har uppenbarligen inte lyssnat till statsministerns tal om att krisen kan vi bara klara tillsammans och att det handlar om uppoffringar för alla.

Politiker från alla läger protesterar och har kallat Tillväxtverkets generaldirektör till finansutskottet på torsdagen.

En lucka i lagen gjorde det möjligt för SKF att samtidigt både dela ut vinst och håva in statligt stöd.

Den luckan bör snarast täppas till. SKF:s agerande är inte bara olämpligt, utan också oanständigt.

I och för sig följer bolaget bara en klassisk nyliberal linje vid svåra kriser. Försök så långt det är möjligt att privatisera vinsterna och socialisera förlusterna. Det är så långt från solidaritet man kan komma.

Det finns andra som försöker tjäna pengar på pandemin. Regeringens stödpaket med korttidspermitteringar utnyttjas fräckt av bedragare.

Det har kommit flera larm om hur företag inom hotell, restaurang och taxi plockar ut permitteringspengar för att sedan ändå tvinga anställda att jobba heltid. Regeringens insatser för att följa upp stödet är hittills otillräckliga och behöver höjas rejält.

Lika obehagligt är hur oseriösa företag försöker sälja opålitliga produkter till människor som är rädda för att bli smittade.

Privata vårdcentralen Hedda Care har sålt ett antikroppstest till privatpersoner för 950 kronor, trots att Folkhälsomyndigheten klassat dem som inte tillförlitliga.

Nu visar det sig att testerna inte håller måttet. En 59-årig kvinna berättar för DN om hur hon fick klartecken från Hedda Care att hon hade antikroppar mot covid-19 i blodet och att hon inte längre smittade.

”Du kan gå tillbaka till jobbet direkt”, meddelade vårdcentralen via sms.

Det gjorde hon tack och lov inte utan gjorde ett annat test på Karolinska. Det visade att hon inte haft covid-19. Hedda Care har sedan bett kvinnan om ursäkt fyra gånger, men det hjälper inte. Vårdcentralens agerande är vårdslöst och hälsofarligt.

Det förvånar dock inte. Det ligger i sakens natur att vårdcentralen strävar efter största möjliga vinst.

Det är målet för alla aktiebolag inom vård och omsorg och om något har coronakrisen visat att den nyliberala marknadiseringen inte är lösningen på problemet.

Ändå fortsätter moderatledda region Stockholm marschen mot en allt mer privatiserad sjukvård.

Mitt under coronakrisen klubbade regionfullmäktige en försäljning av Bromma sjukhus. Nu planerar privata nätläkarföretaget Kry att öppna ett antal vårdcentraler i huvudstaden, som redan har ett antal överetableringar och en överkonsumtion av vård.

Det välkomnas av Tobias Nässén, vård- och valfrihetsregionråd (M). Vilken titel, för resten. Behövs verkligen ett valfrihetsregionråd?

Eller är det bara en titel bland borgerliga politiker att senare kunna göra karriär inom den privata vården?

Som förra landstingsrådet Filippa Reinfeldt (M) gjort inom Vectura, bolaget som just köpte Bromma sjukhus.