Coronaviruset kommer att färga hela år 2020. En dag kommer inte pandemin att vara i centrum längre, men vad vi gör nu i kristider påverkar vad som händer sedan. 

De politiska besluten som tas nu kommer att vara avgörande för framtiden.

Medan många länder kämpar för att lösa krisen kring pandemin, förstärka välfärden och bygga ett starkare samhälle, passar högerextrema ledare på att i coronavirusets skugga inskränka mänskliga rättigheter. Däribland hbtq+-rättigheter. 

Polen är ett av de länder där detta har skett. I början av året rapporterades att en tredjedel av Polen nu är en hbt-fri zon, då politiker röstat för förbud mot, vad de kallar, hbt-propaganda.

Europadomstolen fördömde agerandet. Lagom till att det var dags för demonstrationer bröt dock coronapandemin ut. 

Extremhögern kunde andas ut, för nu var annat i fokus.

De enda svenska EU-parlamentariker som röstade mot resolutionen om att fördöma Polens agerande var Sverigedemokraternas Peter Lundgren, Charlie Weimers och Jessica Stegrud. Sverigedemokraternas hbtq-fientliga politik är inte bara en hård retorik. 

Vad som händer nu kommer påverka vilket samhälle vi får efter pandemin. Jag vill därför rikta en extra uppmaning till alla att bevaka våra mänskliga rättigheter

Emelie Stark

Det som syns i beslutsprotokollen ger en inblick i vilket Sverige vi skulle kunna få om SD skulle styra.

Ungern tar nu ytterligare steg mot diktatur, då premiärminister Viktor Orbán mitt i krisen har fått rätten att styra genom dekret. 

Utöver det passade ungerska regeringen på att den 31 mars lägga ett lagförslag om att förbjuda ändring av juridiskt kön. I förslaget stod bland annat ”med tanke på att det helt är omöjligt att ändra sitt biologiska kön är det nödvändigt att fastställa i lagen att det inte heller kan ändras i civilregistret”. 

Detta skedde alltså på den internationella dagen för synliggörande av transpersoner.

Bara totalitära ledare utnyttjar en världskris för att slippa bli granskade för sin egen politik.

I Sverige har vi en socialdemokratiskt ledd regering, som har folkets bästa i fokus och värnar våra mänskliga rättigheter. 

Med blicken mot Europa är jag oerhört tacksam att partierna till slut ingick det omtalade januariavtalet och inte lämnade rodret till en regering med stöd av Sverigedemokraterna.

Vad som händer nu kommer påverka vilket samhälle vi får efter pandemin. Jag vill därför rikta en extra uppmaning till alla att bevaka våra mänskliga rättigheter.

Fortsätt ställa ledare till svars för deras handlingar. Annars kanske vi vaknar friska från pandemin, men till en värld där extremhögern flitigt begränsat våra mänskliga rättigheter, och där våra demokratiska möjligheter att påverka är borta.