Civilsamhället har tagit ett tungt ansvar under pandemin. Särskilt i länder med redan innan svaga skyddsnät har insatserna ofta varit den viktigaste formen av nödhjälp. I flera länder har fackföreningar agerat.

I de indiska delstaterna Assam och Västbengalen har kvinnodominerade fackföreningar organiserat vatten och sanitetskommittér på teplantagerna så att arbetsstyrkan ska kunna tvätta händerna för att skydda sig mot smittspridning, rapporterar det internationella livsmedelsfacket IUF.

Kvinnodominerade fack har krävt bättre sanitet på Indiens teplantager.

I Dominikanska republiken har byggfacket Fenticommc delat ut tusentals livsmedelspaket till osäkert anställda kolleger som blivit av med jobben, rapporterar Bygg- och träarbetareinternationalen, BWI. 

I Turkiet nåddes byggfacket Yol-İş av rapporter om att vårdanställda inte vågade åka hem av rädsla att smitta sina familjer och svarade med att ställa sina lokaler runt om i landet till förfogande. 

Stadsdelen Saint-Barthélemy i franska hamnstaden Marseille plågas av fattigdom. När pandemin förvärrade en redan tuff situation reagerade anställda på lokala McDonalds med att ”ta över restaurangen och konvertera den till en lokal för matförvaring och distribution”. 

Tillsammans med kvartersorganisationer har de anställda samlat in överbliven mat från boende och butiker, lagrat den i restaurangens kylskåp och förberett matlådor för leverans till resurssvaga hushåll. Allt under strikt hygieniska förhållanden.

– Om vi inte hjälper våra grannar i det här nödläget, vem ska då göra det? säger en fackligt aktiv anställd till IUF.

Singapores smittskyddsåtgärder lyftes länge fram som ett föredöme. Sedan visade det sig att landet glömt sina trångbodda gästarbetare, i vars baracker viruset snabbt spred sig. 

Centralorganisationen SNTUC har försökt motverka effekterna av regeringens miss genom att dela ut ekonomiskt stöd, skyddsutrustning och hygienartiklar till drabbade migrantarbetare. Bland annat har facket blandat och förpackat omkring 370 000 flaskor handsprit. 

I Nepal har flera fackliga organisationer engagerat sig mot smittspridningen.

– Våra ledare och kader är väldigt aktiva i att sprida kunskap om covid-19 och utföra hjälpinsatser i Nepals olika distrikt, trots nedstängningen, säger Naranath Luitel, ordförande för byggfacket Cuppec, till BWI

– Fackföreningar har en viktig roll att spela för att minska virusets spridning och mildra dess socioekonomiska påverkan på våra arbetare och medlemmar.

Fackligt livsmedelsbistånd i Dominikanska republiken.

Viruset diskriminerar inte mellan nationaliteter. Det gör inte heller det mauretanska byggfacket CMWEU. När 44 indiska gästarbetare fann sig strandsatta i önationen utanför Afrikas östkust, utan lön och långt hemifrån, kom facket till undsättning.

– Trots restriktionerna kunde vår fackförening inte bortse från deras rop på hjälp. Vi uppmanar våra medlemmar att visa sin solidaritet med våra kolleger och fortsätta med hjälpinsatserna, som matutdelningar, säger generalsekreteraren Reeaz Chuttoo till BWI.