Jobb i rök och damm kan ge svårare lunginflammation
Yrken som utsätts för rök och damm drabbas oftare av bakteriell lunginflammation, visar studie från Göteborgs universitet. Nu vill forskarteamet gå vidare och se om covid-19 slår hårdare mot dessa yrkesgrupper.
Anställda inom bygg- och anläggningsbranschen, liksom i gruvindustrin, jobbar ofta i rökiga och dammiga miljöer.
Detta kan öka risken för inflammation och ge sämre immunförsvar, berättar Kjell Torén, forskare i arbets- och miljömedicin vid Göteborgs universitet.
En studie som han nyligen genomfört visar att vissa yrkesgrupper, till exempel svetsare, har lättare att utveckla bakteriell lunginflammation.
Även de som i sitt jobb exponeras för stendamm, såsom många byggnadsarbetare, löper en ökad risk.
– Jag tror att dessa yrkesgrupper även kan ha en ökad risk för virusinfektioner som covid-19, säger Kjell Torén.
Vid allvarligare fall av covid-19 får patienter bakteriell lunginflammation. Hittills har också män drabbats hårdare under pandemin än kvinnor.
– Vi planerar att genomföra en studie för att se om just dessa grupper kan drabbas mer av covid-19, men det är för tidigt ännu. Vi hoppas kunna göra det nästa år.
Studien om att exponering för rök och damm ger fler fall av bakteriell lunginflammation publicerades i tidskriften Occupational and Environmental Medicine i mars.
Kjell Torén påpekar dock att en svaghet är att de inte har tagit hänsyn till tobaksrökning vid genomgången av de drygt 4 400 fallen.