Förstamajtal på gator och torg har bytts mot datorskärmar med livesändningar på Facebook och Youtube.

Bakom en fond av svenska flaggor talade statsminister Stefan Löfven om sammanhållning i sitt ovanligt opolitiska förstamajtal som inledde Socialdemokraternas och LO:s gemensamma – digitala – första maj-firande.

– Jag hade sett fram emot att tala om hur det parti jag leder vill bygga Sverige. I år blir det inte så, sa Stefan Löfven som slog fast att de ”partipolitiska konflikterna får vänta”.

Stefan Löfven
Statsminister Stefan Löfven talade om vikten av sammanhållning i krisen under sitt digitala förstamajtal.

När LO:s avgående ordförande Karl-Petter Thorvaldsson höll sitt tal i samma sändning blev det dock betydligt mer politiskt. Han riktade bland annat udden mot privatiseringar i välfärden och otrygga anställningar.

Och mot den utredning om anställningsskyddet som regeringen kommit överens om med samarbetspartierna i januariavtalet.

– Vi tänker inte låta riksdagen driva igenom försämrad anställningstrygghet för vanligt folk, sa Karl-Petter Thorwaldsson.

Han betonade också ett tidigare LO-krav om att de krisförändringar som nyligen införts i a-kassan måste bli permanenta. Nuvarande överenskommelse mellan regeringen, C och L är att de bara ska gälla i ett år.

– Förbättringar som gjorts av a-kassan och sjukförsäkring ska bli permanenta också under nästa år, krävde LO-ordföranden i talet.

Den person som av många tippas att ta över ordförandeskapet, Handels ordförande Susanna Gideonsson, höll någon timme tidigare ett eget tal på Handels Facebooksida.

Teknikstrul gjorde att hon inte syntes under talet som fokuserade på liknande frågor som LO-ordförandens. Bland annat otrygga anställningar.

– Bland de som drabbas allra värst är alla våra kamrater med osäkra anställningar, sa Handelsordföranden som vill ”stoppa las-utredningen i papperskorgen”.

– Vi behöver också stärka skyddet vid arbetslöshet. Det är bra att regeringen nu stärkt a-kassan, en förändring som måste bli permanent och gälla hela ersättningsperioden, sa Susanna Gideonsson.

Handels ordförande Susanna Gideonsson fick problem med bilden under sitt förstamajtal.

Flera andra ordföranden för LO-förbund publicerade förinspelade första maj-tal under dagen.

Bakom två röda fackförbundsfanor ägnade Kommunals Tobias Baudin sitt tal åt välfärdsarbetarnas villkor.

– Aldrig har medlemmarnas betydelse varit tydligare. I kampen mot corona är det välfärdsarbetarna som står i frontlinjen, sa Tobias Baudin som också menade att det är ”dags för arbetarrörelsen att räta på ryggen” och ta strid för sina värderingar ”i praktisk politik”.

– Vi ska ha högre löner och bra arbetsmiljö, vi ska ha fungerande arbetstider och trygga anställningar. Vi ska ha heltidsarbete och pensioner som det går att leva på. Och alla, alla ska ha tillhång till rätt skyddutrustning.

Kommunals ordförande Tobias Baudin talade om välfärdsarbetarnas villkor under sitt förinspelade första maj-tal.

Byggnads ordförande Johan Lindholm, också han kandidat till ordförandeskapet i LO, fokuserade bland annat på trygga anställningsvillkor för byggnadsarbetare i sitt tal.

– När ekonomin ska komma på fötter igen är det våra händer som ska göra jobbet. Men då krävs också ett större åtagande kring schyssta och trygga arbetsvillkor i offentliga upphandlingar, sa han.

Han betonade också ett gemensamt LO-krav att satsa på infrastrukturen i Sverige för att få igång ekonomin under krisen.

– Tidigarelägg nu upphandlingar av nya infrastrukturprojekt. Genomför planerat underhåll och byggnadtioner. Öka statsbidragen till att renovera svensk infrastruktur, som elektricitet, IT, järnvägar och andra transporter liksom energi och klimatåtgärder, sa han under talet.

Johan Lindholm, Byggnads
Johan Lindholm, ordförande i Byggnads vill se satsningar på infrastruktur under coronakrisen.

Fler bilder från det digitala första maj-firandet

”Det är dags att sätta januariavtalet i permanent karantän” menade Jonas Sjöstedt i sitt första maj-tal på Facebook där han bland annat argumenterade mot marknadshyror och tillfälliga anställningar.
90-talsbandet Popsicle underhöll under Vänsterpartiets livesändning.
Och hos Socialdemokraterna var det Bo Kaspers orkester som stod för musikunderhållningen.