Trots coronakris måste vi efter Ebba Buschs osannolika utspel om äldrevården i Stockholm skärskåda vad som håller på att hända med detta osammanhängande parti Kristdemokraterna.

Mitt under den värsta pandemin sedan spanska sjukan, med nu extremt höga dödstal i Sverige, gav sig Kristdemokraternas ledare Ebba Busch för några dagar sedan in i en debattrunda baserat på något som är en uppenbar osanning. En självklar och helt solklar osanning.

I DN påstod hon att Socialdemokraterna har sabbat äldrevården i Stockholm, något som ökat dödstalen.

Detta trots att det är ett borgerligt styre i Stockholm, dessutom där Ebba Buschs partikamrat kristdemokraten Erik Slottner sitter som ansvarig för äldrevården.

Visste hon inte det?

Jo, naturligtvis. Men varför då denna uppenbara groda?

Hade hon trott att ingen skulle upptäcka att Stockholms äldrevård styrs av Kristdemokraterna själva?

Det hela är faktiskt så underligt att det kräver en närmare granskning.

För hon kan väl inte ha varit så övertygad om att ingen säger emot henne att hon kommit undan med så uppenbart felaktiga fakta? Dessutom i en tid när landet går samman för att i klara sig undan en gemensam fiende.

Till och med Sverigedemokraterna inser ju att det inte är läge att så split när nationen hotas.

Men Ebba Busch klampar på och klaveret skriker av falska toner för varje steg hon tar.

När KD:s ansvarige i Stockholm, Erik Slottner, får frågan om varför hans partiledare skyller på Socialdemokraterna när det är KD själva som sitter som högsta ansvariga för den äldreomsorg som hon kritiserar svarar han att KD i och för sig har ansvaret men att det skulle varit lika hemskt vem som än hade suttit i ledningen.

Jaha!

Är det inte Socialdemokraterna som sitter i ledningen, vilket det inte är, så hade det alltså ändå varit lika hemskt om nu sossarna hade suttit i ledningen. 

Är det KD:s nya officiella linje? ”Visst är det hemskt när vi sitter vid makten, men det skulle nog ha varit lika hemskt om sossarna suttit vid makten”.

Det drar säkert massor av röster till KD.

Men det är inte bara äldreboendena som sprider smittan under KD:s ledning i Stockholm, Covid19 har också spridits genom den kommunala hemtjänsten.

Nu är det inte så konstigt. Genomsnittet i riket för hur många äldre en anställd inom hemtjänsten ska besöka per dag har sedan 1980-talet ökat från besök hos fyra äldre per dag till besök hos tolv äldre per dag.

Den stora språnget i ökad stress för de anställda och minskad tid för varje åldring kom efter 2006, när privatiseringarna tog fart. Ju snabbare de anställda sprang, desto större vinster kunde ju de privata hemtjänstföretagen plocka ut.

När Stockholms Stad tillfälligt styrdes av en rödgrön majoritet mellan 2014 och 2018 ville det dåvarande ansvariga äldre- och personalborgarrådet Clara Lindblom (V) införa omklädningsrum för hemtjänstpersonalen. 

KD i Stockholm var negativa. De oroade sig för hur kraven på omklädningsrum för de anställda skulle drabba de mindre företagen.

Företagens möjlighet att maximera sin vinst gick alltså före personalens behov av omklädningsrum och de äldres behov av skydd mot smitta.

KD:s egentliga dilemma borde alltså vara hur partiets företrädare ska förklara de höga dödstalen inom den privatiserade äldreomsorg de själva har ansvar för och har drivit fram.

Deras nya linje att förneka det egna politiska ansvaret och när de avslöjas förklara att andra nog skulle göra det lika uselt känns inte stabilt.