Pakistanska taxichaufförer skjutsar spansk vårdpersonal – gratis
Det började med att en grupp exilpakistanska taxichaufförer i Barcelona snackade ihop sig. Nu har vännernas initiativ vuxit till ett nätverk av hundratals förare som skjutsar vårdpersonal – helt gratis.
I mitten av mars, när Spanien precis infört karantänsåtgärder, vinkade en man till sig taxichauffören Sheraz Syed från vägkanten.
– Han hoppade in och bad mig köra honom till intensivvårdsavdelningen på det lokala sjukhuset, säger Sheraz Syed till Arbetet Global.
– Jag frågade om han var läkare. Han svarade ”ja”. Då åker du gratis, sa jag.
Några dagar tidigare hade Sheraz Syed och ett par vänner i Barcelonas exilpakistanska diaspora pratat ihop sig. De såg vårdpersonal resa kollektivt till jobbet, arbeta långa dagar och sedan ta bussen hem.
De ville hjälpa. Och eftersom samtliga var taxichaufförer till yrket föll det sig logiskt att bistå med fria transporter.
– Vi var fyra som tog initiativet. Vi beslutade oss att köra gratis och vi kör fortfarande gratis, säger Sheraz Syed.
Sedan dess har taxichaufförernas hjälpinsats komplicerats av ytterligare restriktioner.
– Vi får bara arbeta en dag i veckan nu. Och tyvärr har de pakistanska förarna som körde åt spanska taxibolag blivit uppsagda, så nu är det bara dem av oss som äger våra egna bilar som kör, säger Sheraz Syed.
I gengäld har initiativet spridit sig bortom den exilpakistanska gruppen. Sammanlagt deltar nu runt 200 förare i den koordinerade ansträngningen.
– Nu har vi taxichaufförer från Latinamerika och Marocko som hjälper till också. Och vi håller kontakt med polisen för att få till ett specialtillstånd så att vi kan köra mer.
Enligt officiell statistik bor drygt 40 000 av Spaniens runt 90 000 exilpakistanier i Barcelona. Sheraz Syed är född i Lahore och kom själv till den katalonska staden 2004. Sedan dess har han ofta oroat sig över såväl bristande integrationsvilja från exilpakistanier som misstänksamhet från infödda katalaner.
Den oron är borta nu.
– Min dotter har gått runt till grannarna och delat ut skyddsmasker och varje kväll hälsar vi på varandra från balkongerna när vi går ut för att applådera. Jag tror att världen kommer att vara en annorlunda plats efter covid-19. Hela mitt kvarteret är förändrat, det är som en familj nu.
Till den hastigt utökade familjen räknar Sheraz Syed även flera av de vårdanställda som han under de senaste veckorna lärt känna från förarsätet.
Läkaren som han skjutsade den där marsdagen har exempelvis blivit en vän. Deras första möte sammanföll med läkarens födelsedag, som denne under omständigheterna varken kunde eller ville fira.
– Jag lovade honom att nästa år ska vi fira hans födelsedag ihop, säger Sheraz Syed.