Denna vecka har frågan om skyddsutrustning inom äldreomsorgen blivit mycket uppmärksammad.

Efter ett skyddstopp på ett äldreboende i Stockholm beslutade Arbetsmiljöverket att munskydd och visir ska användas vid patientnära arbete vid konstaterad eller misstänkt covid-19.

Arbetsmiljöverket konstaterar samtidigt att beslutet inte är prejudicerande. Det menar däremot Tobias Baudin som är ordförande för fackförbundet Kommunal.

– Om det finns bekräftad smitta då kan det inte vara något snack om saken, det är klart att man ska ha ansiktsmask då. I det här fallet handlade det inte heller om att det inte fanns skyddsutrustning, det var en principfråga.

Enligt Kommunalarbetaren har Stockholms stad överklagat Arbetsmiljöverkets beslut till förvaltningsrätten.

Har du förståelse för att det har varit svårt att få fram skyddsutrustning på andra håll?
– Ja, verkligen. Men jag tycker också att man har varit ganska slapphänt. Jag blir orolig när man drar ned på säkerhetskraven. Inte för att ny forskning visar det utan för att det är brist på tillgång. Det är skrämmande för det är människors liv och hälsa vi pratar om. 

Tobias Baudin konstaterar att det varit väldigt stort fokus på sjukvården som han menar har ett försprång.

– Sjukvården är mycket bättre rustad för den här typen av epidemier. Man har mer skyddsutrustning och det är högre utbildningsnivå inom sjukvården. Får vi stor smittspridning inom äldreomsorgen blir det svårt för sjukvården att klara det. Det sa vi redan för flera veckor sedan.

Var regeringen sen på bollen med besöksförbud på äldreboenden?
– Ja, jag är förvånad att det inte skedde långt innan. Sedan vet jag att många lokala arbetsgivare var kloka och införde det ändå. 

Kommunal har öppnat upp en särskild telefonlinje dit medlemmar kan ringa för att ställa frågor om corona.

Under påsken har de öppet alla dagar och Tobias Baudin satt själv och tog emot samtal tidigare i veckan.

– Jag har pratat med medlemmar som inte vet om det finns smitta på arbetsplatsen. Medlemmar har vittnat om att arbetsgivare inte berättar för att inte sprida rädsla och det är såklart att man blir mer orolig då. Jag förstår att många känner att de inte vill gå till jobbet, men samtidigt måste man ju det om man inte är sjuk. 

Just nu gäller många frågor just skyddsutrustning men Kommunal spår att bemanningsfrågan kommer bli aktuell snart. Sjuktalen stiger och det är svårt att hitta vikarier.

Ingen kunde förutse corona, men är det något som ni som fackförbund kunde ha gjort bättre eller snabbare i ett tidigare skede?
– Vi ska såklart utvärdera detta efteråt. Men hade vi lyckats få fram att det är bättre att tillsvidareanställda och inte ha timvikarier så hade vi varit mer rustade.

– Språkfrågan är också ett problem på många ställen och nu hoppas jag att fler har fått upp ögonen för hur viktiga de här frågorna är.

Förutom att pressa på för mer skyddsutrustning inom äldreomsorgen har Kommunal också försökt få alla regioner att stänga främre dörrarna i busstrafiken för att skydda bussförare, men också människor som måste ta sig till sina jobb.

I Skåne har frågan om stängda dörrar blivit ett fall för Arbetsmiljöverket, skriver Sydsvenskan.

I en underrättelse till bussbolagen som meddelades 8 april föreslår myndigheten att alla bussar som kör för Skånetrafiken måste vidta denna åtgärd från och med den 17 april, samt att brott mot förbudet kan leda till ett vite på 100 000 kronor per tillfälle.

De öppna dörrarna irriterar Tobias Baudin.

– Det finns regioner där man fortfarande inte stänger. När jag pratade med min norska kollega så sa han att man från första dagen stängde alla framdörrar på bussarna i Norge. Och man fattade också att man inte fick dra ned på turerna för att inte människor skulle sitta för tätt. Jag hoppas att vi inom kort lyckas stänga varenda framdörr i det här landet.