Vi ska inte få panik på grund av covid-19 sägs det, för vi intalas att det är mest äldre och de med underliggande sjukdomar som dör.

Men det är kanske inte riktigt sant. Det kommer in rapporter om unga människor nu, utan underliggande sjukdomar som dör.

Vi pratar om att skydda de svaga och gamla från smitta. Vilket vi förhoppningsvis gör genom att isolera oss och stanna hemma om vi så har en vanlig bondförkylning och har möjlighet att jobba hemifrån (tyvärr kan inte alla det!).

Men jag vill ta upp en annan sak:

Det finns INGEN statistik på hur många som jobbar inom vården som är drabbade av smittan.

Hur många som insjuknat för att de står i första linjen och tar emot sjuka människor.

Och nu pratas det om att personalen ska jobba med ännu mindre skyddsutrustning mot ett virus det inte finns något skydd mot. För denna skyddsutrustning finns inte tillgänglig, en del tillverkas inte ens i Sverige. Och med alla karantäner länderna runt om i världen har satt upp, så sitter vi i skiten, på riktigt, då vi inte kan importera materialet.

Jag som kroniskt sjuk, som tillhör riskgruppen, är egentligen inte rädd för att dö i covid-19. Jag är mer rädd för min egen sjukdom.

När vi har facit i handen om något år, då kan vi börja bråka om politikernas flathet och märkliga krav i regionerna, om privatiseringar och utarmning av resurserna. Men NU ska vi rädda vårdpersonalen så de kan rädda oss!

Petra Hall

Men. Om personalen på sjukhusen drabbas på grund av brist på skyddsutrustning så kan jag dö, för det kanske inte kommer finnas kvar någon personal som kan ta hand om mig när jag är nära att kvävas av min sjukdom.

Det oroar mig när jag läser om sjuksköterskor på IVA, när akutläkare och andra skriver att de är rädda. För de får inte adekvata skydd när de jobbar med svårt sjuka i covid-19.

Jag uppmanar därför ALLA politiker att se till att ingen som jobbar inom sjukvården ska jobba utan adekvat skyddsutrustning.

Det bryter mot arbetsmiljölagen om inte annat och alla ska ha rätt till en säker arbetsplats. Även inom vården!

Risken är väldigt stor att sjukvårdspersonalen kommer att arbetsvägra, sjukskriva sig, eller på annat sätt inte våga ta hand om akut sjuka patienter, för att de inte själva kan skydda sig.

De har också familjer, föräldrar och andra de riskerar att smitta.

Stannar de hemma för att de inte vågar jobba… ja då kan vi prata om systemkollaps på riktigt!

Jag uppmanar alla beslutsfattare och företag att snabbt ställa om produktion av skyddsprodukter, så att ni kan tillverka skyddsmasker (SPFF3 främst), visir, skyddskläder och handskar.

NU. I morgon. Helst i förrgår.

Vi löser inte några problem med allmänna tester av befolkningen, eller ens tester av personalen, om de inte är skyddade. De kan testa negativt på måndag, men på onsdag är de smittade på grund av brist på skyddsutrustning.

Så det är av största vikt att SKYDDA VÅRDPERSONALEN!

De står i frontlinjen!

Använd inspiration från exempelvis Region Norrbotten, som får hjälp av företagare som rensar sina lager på redan befintlig utrustning de inte behöver. Använd de kreativa människorna som skriver ut skyddsvisir med sina 3D-skrivare och skänker eller säljer billigt till regionerna.

Soppåsetillverkare kan lätt ställa om produktionen till skyddsförkläden.

Det oroar mig när jag läser om sjuksköterskor på IVA, när akutläkare och andra skriver att de är rädda. För de får inte adekvata skydd när de jobbar med svårt sjuka i covid-19

Petra Hall

Det är nu vi i civilsamhället måste ställa upp på alla sätt vi kan.

Har du en ouppackad förpackning med en högt klassad skyddsmask, kolla med regionen var du kan lämna av den. Den kan rädda ett liv.

Sedan en eloge till de som redan ställer upp för vår sjukvårdspersonal, som fixar och kör ut mat åt dem, fast deras företag är tungt ekonomiskt belastade.

Köp ett presentkort av dem, så de kan köra ut en middag till en slutkörd intensivvårdssköterska eller läkare. Du stöttar ditt lokala företag och du hjälper samtidigt vårdpersonalen.

Om vår vårdpersonal klappar igenom och blir sjuka, vem ska då ta hand om oss när vi blir sjuka? Detta är ren självbevarelsedrift att vi nu alla hjälps åt.

Ni inom media, ni kan hjälpa till genom att uppmuntra till att hjälpa, och skriva om alla privata initiativ, om företag som faktiskt förstår att vården är det viktigaste vi har just nu.

Att lyssna på experters råd är jätteviktigt, bara så att ni inte missförstår mig nu, men vi måste ALLA hjälpas åt, för att klara denna kris.

Och då får vi alla kavla upp ärmarna och göra det där lilla extra.

När vi har facit i handen om något år, då kan vi börja bråka om politikernas flathet och märkliga krav i regionerna, om privatiseringar och utarmning av resurserna.

Men NU ska vi rädda vårdpersonalen så de kan rädda oss!