Ett nytt paket för att stötta krisande företag med siktet inställt på mindre bolag kom på onsdagseftermiddagen. Bland annat handlar det om att arbetsgivaravgifterna sänks under perioden den 1 mars till och med 30 juni.

– Det är en väldigt allvarlig ekonomisk situation som vi är i, både i världen och här hemma, förklarade finansminister Magdalena Andersson (S) enligt TT.

De sänkta arbetsgivaravgifterna innebär att företagen enbart behöver betala in ålderspensionsavgiften. Sänkningen ska gälla upp till 30 anställda och omfatta den del av lönen för den anställde som inte överstiger 25 000 kronor per månad.

Sammantaget innebär det en skattelättnad med upp till 5 300 kronor per anställd och månad, enligt regeringens pressmeddelande. Kostnaden för staten landar på 33 miljarder kronor.

Bland övriga förslag i paketet finns en småföretagsakut med en statlig lånegaranti, samt rabatterade hyreskostnader för företag i utsatta branscher.

– Vi ska lindra konsekvenserna så långt det är möjligt, förklarade Magdalena Andersson.

– Det åtgärder som vi har vidtagit kommer att rädda väldigt, väldigt många jobb, sade hon.

På plats under pressträffen fanns även MP, C och L:

– Vi ska göras det som krävs för att det inte ska bli massarbetslöshet i Sverige, sade L:s ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson,