På det mörkgråa golvet dansade senegaleser och indoneser. Delegater från Kina konverserade friskt utanför landets stora monter.

Miljö – och klimatminister Isabella Lövin höll pressträff och amerikanska aktivister mumsade på paella. 

Det var för tre månader sedan. 

Innan stängda gränser och karantäner.

Slagorden ekade högt, budskapen likaså. Tillsammans ville många bidra till en bättre värld.

De gigantiska mässhallarna i Madrid var på sina håll knökfulla och lyckorusiga människor sög in atmosfären. Klimatet skulle räddas, om alla bara hjälpte till. 

På det mörkgråa golvet står i dag nybäddade sängar på tryggt avstånd från varandra. Rader av lakan och kuddar med två meters mellanrum – längre än så kan viruset inte hoppa. 

I december var vi fler än 25 000 besökare på klimattoppmötet. På mindre än ett dygn har Madridmässan Ifema gjorts om till Spaniens största fältsjukhus. I lördags anlände de första patienterna. 

Världsledare som trängdes i Madrid hålls nu innanför stängda landsgränser med sina invånare.

Bilderna från det mörkgråa golvet tynger. Här kan 5 500 personer med covid-19 få vård.

En pandemi har förändrat världen i ett slag. Länder står inför sina största kriser sedan andra världskriget. Allt handlar om att rädda människors liv. Och att ekonomier inte kastas i recession, eller ännu värre depression. 

Medan globaliseringen förut gick brottningsmatch mot klimatpåverkan, och resor och konsumtion låg på allas önskelistor, har coronakrisen lett till ofrivilliga utsläppsminskningar. 

Men det är svårt att glädjas åt under en växande pandemi. 

Världsledare som trängdes i Madrid hålls nu innanför stängda landsgränser med sina invånare. Den fria rörligheten tas inte längre för givet.

Prognoser och scenarion ändras från dag till dag. Förutom skenande dödstal kan 25 miljoner jobb gå förlorade på grund av virusspridningen, bedömer FN:s arbetsmarknadsorgan ILO.

Under tiden rullar rika länder ut gigantiska stödpaket för att hjälpa företag och anställda. 

Om länder hade svårt att göra upp om klimatet innan krisen är det med ännu högre odds jag spår succé på COP26 i Glasgow i höst.

För vilka politiker är beredda att satsa grönt när statskassor är körda i botten och miljontals industriarbetare vill ha tillbaka sina jobb?