”Jag såg en möjlighet, tog en enorm personlig risk och satsade större delen av mitt livs besparingar på att importera andningsskydd till Sverige.”

Det skriver William Hahne, tidigare distriktsordförande för Sverigedemokraterna Stockholms stad och idag vice partiledare för högerextrema pajaspartiet Alternativ för Sverige.

I dagarna lanserade han verksamheten Skyddsmask.

Alternativ för Sverige är ett utbrytarparti från Sverigedemokraterna och partiledaren Gustav Kasselstrand var tidigare ordförande för Sverigedemokratisk Ungdom.

Partiet är i dag kanske främst ihågkomna för att de under valet 2018 lurades av det massiva stöd de fick av ryska bot- och trollkonton på Twitter till att gravt överskatta sitt väljarstöd.

De lät därför trycka upp tio miljoner valsedlar. Alltså fler än det finns röstberättigade människor i Sverige. De fick 0,31% av rösterna i valet.

Andningsskydden som säljs till det galanta ockerpriset 249 kronor styck är av klass FFP2 som skyddar mot ”fasta och flytande dammtyper”, inte mot virus.

De används i vården för att skydda mot vätska och aerosoler ihop med annan skyddsutrustning och rutiner. Men för privat vardagsbruk är de inte rekommenderade som skydd.

På Beijer bygglager får du samma mask för 58 spänn, om du nu skulle behöva skydda dig från damm såhär i coronatider. Inköpspriset lär vara betydligt lägre om man som Hahne beställt andningsskydd på bulk.

Skärmdump från William Hahnes Twitter.

Vi talar alltså om en investering av livsbesparingar i tusenlappsklassen.

”Om jag inte hade tagit enorma personliga risker hade det funnits några tusen färre andningsskydd i Sverige, vilket kanske hade inneburit att människor i riskgrupper inte hade kunnat skydda sig från att bli smittade på samma sätt”, skriver Hahne på Facebook.

”Samma sätt” blir i det här fallet alltså ”inte alls”. 

Men det hela handlar alltså uppenbart om en vice partiledare som vill passa på att bedriva lite gammalt hederligt bondfångeri och spela på människors rädsla för att tjäna pengar.

Han skriver även att ”Jag har fått en del frågor om det är moraliskt rätt att sälja andningsskydd till privatpersoner för marknadsmässiga priser”, och aldrig har väl ett rungande nej varit ett så uppenbart svar på en fråga som här.

Det ropas i det högerkonservativa lägret, både bland folkvalda representanter och väljare, efter hårdare tag och fler restriktioner mot coronaepidemin från en lite för coollugn Anders Tegnell.

Många frågar sig nog hur Sverige sett ut i dagens kristillstånd om det styrts av ett högerpopulistiskt parti som Sverigedemokraterna.

Hahnes försök till att sko sig själv på svenska folkets oro ger kanske en liten indikation på exakt hur illa det hade kunnat bli.