Facket: Regeringens paket stoppar inte alla varsel
Tusentals varsel och 10 000 extraanställda som förlorat sina jobb. LO och Hotell- och restaurangfacket tror inte att regeringens åtgärdspaket kan stoppa varsel, men kanske dämpa antalet som förlorar sina jobb.
LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson tycker att regeringen har agerat väldigt kraftfullt för att stötta en briserande svensk arbetsmarknad.
– Det här kan rädda tiotusentals jobb. Däremot är det omöjligt i nuläget säga om det räcker, men det stoppar blodflödet för stunden.
Stödpaketet som presenterades i dag är på drygt 300 miljarder kronor och omfattar bland annat möjlighet till korttidspermittering och att företag kan skjuta upp inbetalningar av skatt, moms och arbetsgivaravgifter.
– Det kommer att komma mer varsel, men med det här drar det förhoppningsvis ut på tiden, säger Karl-Petter Thorwaldsson.
Hotell- och restaurangbranschen är en av de näringar som drabbats hårdast den senaste veckan på grund av coronaviruset.
6 000 har varslats sedan förra måndagen, däribland 2 000 på hotellkedjan Scandic.
Ytterligare 4 000 varsel kan vara på gång, enligt Malin Ackholt, ordförande för Hotell- och restaurangfacket, HRF.
Hon har också fått in uppgifter om att 10 000 personer som jobbar extra i branschen har blivit av med sina jobb.
– Vi har en situation där många av våra verksamheter fullständigt gått tvärnit och inte har några intäkter, säger Malin Ackholt.
– Med det här paketet undviker vi inga varsel men det behöver inte bli lika omfattande.
Jan–Olof Jacke, vd för Svenskt Näringsliv, är också positiv till regeringens stödpaket.
– Det är utmärkt att systemet för korttidsarbete utvidgas och införs omgående och även ska gälla retroaktivt, säger han i ett uttalande.
Men precis som facken är han orolig för att åtgärderna inte räcker.
– Regeringen måste ha beredskap för att vidta ännu fler åtgärder. Vi måste undvika att i grunden livskraftiga företag och jobb slås ut i onödan, säger Jan–Olof Jacke i en kommentar.
Samtidigt som arbetsmarknadens parter försöker parera coronakrisen förhandlar de även kring avtalsrörelsen.
Karl-Petter Thorwaldsson menar att det nuvarande ekonomiska bakslaget för svensk arbetsmarknad inte är bestående och att det därför inte finns anledning till oro för avtalsrörelsen.
– Det är klart att det finns möjlighet till samma krav trots krisen, säger han.
Inte heller fackens möjlighet att påverka i las-frågan tror han berörs av coronakrisen.
– Sverige är ett flexibelt land. Nu ska vi se till att skydda de branscher som behöver stöd. Alla behöver hjälpa till så att vi snart igen kan gå på mässor och konserter. Men just nu är det bra om vi dansar hemma, säger Karl-Petter Thorwaldsson.