Svensk lag ska gälla alla.

Det borde vara en självklarhet men det är det tyvärr inte för de två kristna svenska barnmorskor som gått till Europadomstolen för att få rätt att montera ned den svenska abortlagstiftningen.

Nu har Europadomstolen svarat att de inte kommer att ta upp barnmorskornas anmälan. 

Det är utmärkt och därmed borde frågan vara utagerad. Fallet återgår till svensk lagstiftning. Och enligt dagens abortlag som infördes 1975 är det den enskilda kvinnans val om hon vill göra abort eller inte.

Det är alltså inte upp till någon kristen församling eller någon enskild barnmorska att avgöra.

Barnmorskornas korståg mot aborträtten sponsras av den ultrareaktionära kristna amerikanska organisationen ADF, Alliance Defending Freedom, vars huvudmål är att driva kampanjer mot abort och homosexualitet.

I sin kamp mot aborträtten har barnmorskorna tagit anställningar där det ingår att bistå vid aborter och ge information om aborter och sedan vägrat utföra dessa uppgifter med hänvisning till sin religion.

I annat fall, menar de, kan de inte få ”samvetsfrid”.

Nu kan man ju undra varför de i så fall inte byter jobb. Enligt en stor internationell undersökning beror en tredjedel av alla jobbyten på att man inte trivs med arbetsuppgifterna (att chefen är dum är den näst vanligaste anledningen).

Då skulle de ju kunna få hur mycket samvetsfrid de vill.

Men barnmorskornas agerande har i realiteten ingenting med samvete att göra. Att utifrån sin kristna övertygelse få angripa svensk abortlagstiftning är det enda skälet till att de drivit frågan. 

Och det är underligt att denna aspekt inte har uppmärksammats mer.

När SD-svansens hatmobb ser minsta lilla näsduk på huvudet på en muslimsk kvinna slängs ju snabbt laviner av hat ut på sociala medier.

Eller tänk på den enorma uppmärksamhet som en muslimsk man orsakade när han i direktsändning vägrade ta en kvinna i hand.

Till och med Sveriges statsminister Stefan Löfven lade sig i och proklamerade att ”i Sverige tar vi i hand”. (Även om han nu i coronatider borde modifiera det till den ur smittskyddssynpunkt mer adekvata inställningen: ”i Sverige tar vi inte i hand”.)

Barnmorskornas agerande att med ultrakonservativ amerikansk hjälp försöka montera ned svensk abortlagstiftning är lika absurt som om extremister skulle få hjälp från Saudiarabien att propagera för att sharialagar borde införas i Sverige.

Att barnmorskorna krav på att upphöja lagbrott till norm inte fördöms lika hårt beror på att de är svenskor och att de är kristna.

Men i Sverige ska vi alla följa lagarna.

Och ett gott råd till de två barnmorskorna: Bär det emot att göra de arbetsuppgifter som ingår i det jobb ni sökt så sök ett annat jobb. Det gör alla andra.