Det nya coronaviruset sprider sig just nu snabbt med utbrott i både Italien och Iran.

Folkhälsomyndigheten har dock ännu inte gett några särskilda restriktioner till Sveriges flygplatser dit resenärer allt jämt anländer från hela världen.

I medierna har det tidigare rapporterats om oroliga anställda på flygplatserna. Bland annat hos personal hos Sodexo som städat flygplan som anlänt från Kina.

Skyddsombud på ett cateringföretag som hanterar flygplansmat har också krävt skyddutrustning och mer information om riskbilden i en skrivelse till Arbetsmiljöverket, rapporterar Aftonbladet.

Men de stora facken på det statliga bolaget Swedavia, som driver Sveriges flygplatser, är överlag nöjda med hur situationen har hanterats.

– Jag känner ingen oro utan man vidtar de åtgärder som man ska i nuläget, säger Michael Siönäs från fackförbundet ST och fortsätter:

– Sen får man väl se vart det barkar, men just nu är det lugnt.

Han berättar att det hittills varit relativt lite information men att det ska komma ut uppdaterad information och hållas genomgångar på måndag när personal kommer tillbaka från sportlovet.

Företaget har följt Folkhälsomyndighetens rekommendationer och inte förändrat arbetet för personalen, enligt honom.

– Vi har ett nära samarbete med räddningstjänsten som kan hantera det om det skulle vara något allvarligare fall. Det finns en permanent räddningstjänst på flygplatsen och de har redan nu specifik skyddsutrustning och allt som behövs.

Agne Lindbom från Sekoklubben på Arlanda menar att det finns en oro hos medlemmarna på flygplatsen.

Men även han är nöjd med Swedavias arbete.

– Det enda vi gör nu är att vi håller oss uppdaterade på vad som händer. Swedavia följer direktiven från Folkhälsomyndigheten och säger de att man ska göra det ena eller det andra så gör ju Swedavia det.

Även han efterlyser dock så mycket information som möjligt.

– Jag är på arbetsgivaren om att gå ut och informera ännu mer. Det verkar inte som att folk alltid tar åt sig informationen och då är det bara att mata på.