Då jag är en modern människa med grava koncentrationssvårigheter behöver jag ett visst bakgrundsbrus för att kunna koncentrera mig. Sedan tonåren har jag, i stort sett, alltid tv:n på i bakgrunden. 

För fyra år sedan skrev jag en roman och under den processen utvecklade jag samma relation till bakgrunds-tv som man normalt har till musiken man lyssnar på när man tränar.

Den får inte vara så bra att det känns som att man måste titta för att inte missa något. Inte heller får den vara så dålig att den irriterar när man väl gör det.

Här är därför mina tre tips på riktigt medioker bakgrunds-tv för dig som planerar att skriva din första roman:

Skotska slott

De finns överallt på Netflix. Sortimentet bjuder även på irländska och engelska slott. Men det är ju egentligen lite strunt samma.

Slotts coolhet känner inga nationsgränser. Tempot är meditativt. En brittiskt behaglig berättarröst. Grådaskiga himlar. Gräs. Ruiner. Allt går i ett gött lunkande flow.

Jag minns absolut ingenting av de här tv-serierna. Ett bra betyg.

Half in the bag

Youtube har sakta men säkert börjat ockupera mark i det visuella bakgrundsbrus-segmentet. Red letter medias Half in the bag är halvtimmeslånga filmrecensioner av filmer man redan sett.

Det finns hur många som helst. Ibland säger de något kul. Ingen behöver bry sig. Det räcker verkligen så.

Allt med Liam Neeson

Magin bakom skådespelarnas kung av ambient acting, Liam Neesons, framgång är att han egentligen bara gör en enda karaktär i precis alla filmer: Pappan från Taken

Han är bra på att slåss. Har boxarfysionomi. Är försupen, härjad och sliten. Ute efter hämnd, frånskild, bitter och missförstådd. Han har rätt ofta – eller skulle kunna ha – en kidnappad, möjligen död, familjemedlem. 

Absolut ingenting stör. Ett våldsbejakande vitt brus. Knogmackans svar på vågskvalp. Det är konstant helt ok. Starka tre av fem. 

Och bäst av allt: man behöver aldrig spola tillbaks filmen för att se vad som hänt. Du vet alltid var du befinner dig när du tittar upp på tv-skärmen och det vankas Liam Neeson.