Inför EU-beskedet: Parterna varnar för minimilöner
I dag presenterar EU-kommissionen ett första initiativ om minimilöner. Men de svenska parterna på arbetsmarknaden varnar för konsekvenserna. ”Föreningsfriheten och strejkrätten kan hamna under attack”, skriver TCO:s ordförande Therese Svanström.
Ett första konkret initiativ om minimilöner. Det ska presenteras av EU:s arbetsmarknadskommissionär Nicolas Schmit på en presskonferens i eftermiddag.
Det berättar hans presstalesperson Marta Wieczorek när Arbetet når henne över telefon. Hon betonar dock att det inte handlar om något färdigt förslag.
– Det är det första steget i en konsultation med parterna. Kommissionen kommer att vara i lyssnarläge och ta emot parternas åsikter kring det möjliga initiativet kring minimilöner, säger hon.
Frågan om minimilöner har rört upp känslor i Sverige.
Arbetsmarknadens parter, regering och opposition är alla överens om att den svenska modellen ska värnas från EU-lagstiftning på löneområdet.
Inför det väntade utspelet från kommissionen har flera fack och arbetsgivarorganisationer gått ut och varnat för en framtid med lagstadgade minimilöner på EU-nivå.
Arbetsgivarorganisationen Almegas Stefan Koskinen och Andreas Åström menar i en debattartikel i Svenska Dagbladet, att Sverige skulle kunna få en situation där svenska kollektivavtal överprövas av EU-domstolen.
”Då blir det i praktiken omöjligt för parterna att träffa avtal”, skriver de i debattartikeln som fortsätter:
”Sveriges regering och svenska diplomater i Bryssel måste med kraft framhålla att det inte kan ligga i EU:s intresse att förstöra den arbetsmarknadsmodell som i ett europeiskt perspektiv är väldigt framgångsrik.”
Även TCO:s nya ordförande Therese Svanström lyfter farhågor kring EU-planerna i en debattartikel på sajten EU-observer.
Där varnar hon i starka ordalag för att acceptera att EU har lagstiftningsrätt på löneområdet, vilket hon menar skulle leda in på en farlig väg.
”Den här gången skulle det kunna användas till att öka de lägsta lönerna. Nästa gång, i en lågkonjunktur eller finanskris, kan det användas för att sänka löner. Senare kan föreningsfriheten och strejkrätten hamna under attack”, skriver hon.
Också IF Metall publicerade tidigare i veckan ett inlägg på sin hemsida där de varnar för EU:s planer.
De vill, enligt inlägget, inte se något EU-direktiv om minimilöner, utan hellre en rekommendation ”i första hand riktad till de länder som har en annan modell än vi i Sverige”.
– Vi har behövt vara väldigt tydliga och vi uppfattar att även den andra sidan i vårt partssystem har varit väldigt tydliga med att man inte vill ha lagstiftning. Så vi får väl se hur förslaget ser ut när det kommer och sedan fortsätta att agera, säger förbundets vice ordförande Tomas With till Arbetet.
I mitten av december träffade Arbetet arbetsmarknadskommissionären Nicolas Schmit som var på besök i Sverige för att bland annat träffa arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) samt arbetsmarknadens parter.
Kommissionären försökte då lugna de som oroar sig för att den svenska modellen hotas av EU.
– Vi är inte intresserade av att röra den svenska modellen. Vi tycker att den är mycket välfungerande och vill snarare uppmuntra andra länder att ta efter, sa Nicolas Schmit till Arbetet då.