Missade du att avge ett nyårslöfte? Än är det inte för sent. Anslut dig till kampanjen Flygfritt 2020 och låt årets nyårslöfte göra skillnad på riktigt.

Att avstå från att flyga är en av de absolut viktigaste sakerna du som enskild individ kan göra för klimatet.

I genomsnitt flyger vi svenskar utomlands en gång per år motsvarande sträckan mellan Stockholm och södra Spanien. Genom en sådan resa släpper vi ut över ett ton växthusgaser, vilket är den mängd vi behöver minska våra utsläpp till totalt på ett helt år. 

Att flyget bara står för några procent av de globala koldioxidutsläppen beror på att så få människor i världen flyger. Uppskattningsvis har 80 procent av världens befolkning aldrig suttit på ett flygplan. 

Självklart behöver vi kraftfulla politiska åtgärder om vi ska lyckas lösa klimatkrisen, men för att uppnå dessa i tid krävs en stark opinion

Maja Rosén

Om alla i världen reste på en årlig Thailandssemester skulle de totala utsläppen globalt öka med nära 50 procent, när de enligt IPCC istället måste halveras det kommande årtiondet.

Att avstå från att flyga handlar dessutom om så mycket mer än de utsläpp man personligen sparar in. 

En ännu större effekt ligger i hur det här beslutet påverkar omgivningen. Vetskapen om att andra är beredda att offra sina flygresor är en effektiv väckarklocka som får fler att inse att vi måste ställa om vår livsstil om vi vill ha en framtid på den här planeten.

Självklart behöver vi kraftfulla politiska åtgärder om vi ska lyckas lösa klimatkrisen, men för att uppnå dessa i tid krävs en stark opinion. 

Genom kampanjen Flygfritt 2020 har vi svenskar en chans att göra en stor insats för klimatet

Vårt mål är att vi ska bli 100 000 personer som tillsammans tar ett flygfritt år i år.

Redan i dag finns ett stort internationellt intresse för kampanjen och når vi målet kommer det att få följdeffekter världen över.

Anmäl dig till Flygfritt 2020 i dag och utmana alla dina vänner att göra likadant.