Stämningen lämnades in till Arbetsdomstolen på onsdagsmorgonen och gäller ett ställningsbygge i Grums, ett uppdrag värt 950 miljoner kronor.

Bolaget är baserat i ett annat EU-land och har anlitat utländsk arbetskraft för att utföra jobbet.

Enligt Byggnads ska företaget ”systematiskt ha äventyrat de yrkesarbetandes hälsa”, bland annat genom att låta dem arbeta långt mer än vad såväl byggavtalet som arbetstidslagen tillåter, utan övertidsersättning.

– Vi har sett ett omfattande fusk, lönedumpning och rena olagligheter. Det här ska inte behöva hända en enda arbetare på svenska byggen. Nu sätter vi ner foten mot de oschyssta villkoren och tar entreprenören till arbetsdomstolen, säger Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin i ett pressmeddelande.

Bolaget stäms på hela 8 miljoner kronor, vilket är en i sammanhanget hög siffra. Men samtidigt är det ”toppen på ett isberg”, enligt Byggnads, som inom kort kommer att lämna in fler stämningar.

Torbjörn Hagelin tror att de har goda möjligheter att vinna målet.

– Det här är ett av många exempel på de fajter vi tar varje dag för alla byggnadsarbetare och för att seriösa byggföretag ska kunna konkurrera på rättvisa villkor, säger han.