Att journalister fängslas i sitt arbete är ett nytt normaltillstånd, enligt USA-baserade CPJ (Committee to protect journalists).

I början av december satt enligt pressfrihetsorganisationen minst 250 reportrar fängslade i världen, att jämföra med 255 vid samma tid förra året.

Det högsta antalet fängslade journalister som CPJ hittills har noterat var 2016: 273.

Kina är det land med flest fängslade journalister, minst 48 — en ökning med en person jämfört med 2018.

Turkiet hamnar på en andraplats med 47 fängslade medan Saudiarabien och Egypten delar på tredjeplatsen med 26 fängslade i respektive land.

De flesta som fängslas påstås utgöra ett hot mot statens säkerhet. Men allt fler anklagas också för att sprida ”fejkade nyheter” — i synnerhet av Egyptens auktoritäre president Abd al-Fattah al-Sisi.

CPJ:s statistik omfattar enbart journalister i statligt kontrollerad fångenskap och inte de som har försvunnit eller kidnappats av icke-statliga aktörer.

CPJ räknar också bara med de fall där det har bekräftats att journalisterna har fängslats på grund av sin yrkesroll.

Sofia Eriksson/TT

Flest fängslade är män

Majoriteten av de fängslade journalisterna i världen, 98 procent, är lokala journalister som bevakar utvecklingen i sitt eget land, enligt CPJ:s statistik. Fyra journalister sitter fängslade i ett annat land än där de har medborgarskap, tre av dem i Saudiarabien och den fjärde i Kina.

20 av de 250 fängslade journalisterna är kvinnor.

Politik var det ämne som flest journalister fängslades för att ha rapporterat om, följt av mänskliga rättigheter och korruption.

Över hälften av de fängslade är reportrar som publicerar sina artiklar på nätet.

CPJ:s statistik utgår från organisationens uppgifter om hur många journalister som satt fängslade den 1 december i år. Journalister som fängslats för att sedan frias under året ingår inte.

Källa: Committee to protect journalists